Linkuri accesibilitate

Japonia: Apele reziduale de la centrala Fukushima vor fi deversate în mare


Rezervoarele cu apă radioactivă de la Fukushima.
Rezervoarele cu apă radioactivă de la Fukushima.

Japonia va deversa în mare, după tratamentul corespunzător, apa provenită de la centrala nucleară avariată de la Fukushima, a anunţat marţi premierul Yoshihide Suga. Decizia, controversată mai ales în Japonia, pune capăt unei dezbateri de șapte ani privind modul de a scăpa de apa reziduală . Este vorba de circa 1,25 milioane de tone de apă contaminată , stocate în prezent în mai mult de o mie de cisterne în apropierea centralei nucleare avariate în 2011, în urma cutremurului care a provocat un imens val tsunami.

O decizie era urgentă, pentru că limitele capacităţii de stocare a apei la faţa locului ar putea fi atinse în toamna anului 2022.

Apa va fi deversată „după ce se va asigura că este la un nivel (de substanţe radioactive) semnificativ sub standardele de siguranţă", a spus Yoshihide Suga, adăugând că guvernul japonez va lua "măsuri" pentru a nu dăuna reputaţiei regiunii.

Apa destinată deversării, operaţiune care ar trebui să dureze câţiva ani, a fost filtrată de mai multe ori pentru a fi debarasată de majoritatea substanţelor sale radioactive (radionuclizi), dar nu şi de tritiu (izotop de hidrogen), care nu poate fi eliminat cu tehnicile actuale, precizează agențiile internaționale de presă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG