Linkuri accesibilitate

Joe Biden și Fumio Kishida condamnă testul nord-coreean cu rachetă deasupra Japoniei


Întâlnire virtuală între prim-ministrul Japonie, Fumio Kishida (dreapta), și președintele SUA, Joe Biden
Întâlnire virtuală între prim-ministrul Japonie, Fumio Kishida (dreapta), și președintele SUA, Joe Biden

Statele Unite și Japonia au condamnat lansarea unei rachete nord-coreene, după dialogul dintre președintele Biden și prim-ministrul nipon Fumio Kishida, a anunțat Casa Albă într-un comunicat din 4 octombrie.

Biden a întărit „angajamentul ferm al Statelor Unite față de apărarea Japoniei în urma lansării rachetei balistice cu rază lungă de acțiune a RPDC deasupra Japoniei", se arată în declarație, folosind acronimul pentru Republica Populară Democrată Coreeană. În declarație se precizează că liderii „au condamnat deopotrivă testul de rachetă al RPDC în termenii cei mai fermi, considerând lansarea ca fiind un pericol pentru poporul japonez, destabilizator pentru regiune și o încălcare clară a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU".

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei pentru prima dată în ultimii cinci ani, pe 4 octombrie. Ultima lansare a determinat Japonia să activeze sistemul de alertă antirachetă și să alerteze populația să se adăpostească.

Coreea de Sud a declarat că racheta balistică cu rază intermediară de acțiune (IRBM) a zburat aproximativ 4500 de kilometri - posibil un nou record de distanță pentru testele nord-coreene. Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a calificat lansarea drept o „provocare” care încalcă reglementările ONU și a promis un „răspuns sever” într-o declarație emisă de biroul său.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG