Linkuri accesibilitate

Joe Biden: Statele lumii trebuie să facă eforturi pentru a limita încălzirea globală „cât mai repede posibil”


Președintele Statelor Unite Joe Biden, s-a adresat conferinței pentru schimbările climatice de la Glasgow și a spus că statele lumii trebuie să facă eforturi pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius și pentru a reduce emisiile de metan „cât mai repede posibil”.

Metanul, adaugă el, a provocat aproximativ jumătate din încălzirea pe care o trăim astăzi. Potrivit lui Joe Biden, angajamentul privind metanul va face o diferență uriașă, nu doar pentru schimbările climatice, ci va ajuta și la sănătatea generală a oamenilor, la aprovizionarea cu alimente și va stimula economiile, va economisi banii companiilor prin reducerea scurgerilor și va crea noi locuri de muncă.

În scurta sa adresă de astăzi liderul de la Casa Albă a vorbit și despre pașii specifici pe care Statele Unite ar urma să îi facă pe plan intern, inclusiv atragerea Agenției pentru Protecția Mediului și a Departamentului pentru Transporturi de a reduce pierderile de metan la conductele de petrol și gaze noi și existente.

Președintele a adăugat că SUA vor lucra și cu fermierii și fermierii, pentru a reduce emisiile de metan din ferme.

Acesta nu este doar ceva ce trebuie să facem pentru a proteja mediul în viitor, este o oportunitate enormă”, a spus el, adăugând că SUA sunt dornice să colaboreze cu cât mai multe alte țări posibil pentru a îndeplini acest obiectiv.

Peste 80 de țări au semnat un angajament global privind metanul, fiind de acord să reducă emisiile cu 30% până la sfârșitul deceniului.

Președintele Biden și președinta Comisiei Europene, Ursula Van der Leyen, au spus astăzi că combaterea gazului cu efect de seră este esențială pentru a menține încălzirea limitată la 1,50C.

În cadrul Conferinței de la Glasgow privind schimbările climatice, Republica Moldova s-a alăturat Declarației liderilor privind pădurile și utilizarea terenurilor, susținută de mai mult de o sută de țări semnatare, în intenția de a opri defrișarea până în anul 2030, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. La nivel național există un acord unanim că un program de împădurire ar aduce beneficii cetățenilor prin crearea locurilor de muncă în zona rurală, îmbunătățirea productivității agricole și diminuarea eroziunii solului, atenuarea impactului schimbărilor climatice la nivel local, purificarea aerului și protejarea apelor- se arată în declaratia externelor de la Chișinău.

Peste 100 de lideri mondiali care participă la conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, Scoția, au semnat astazi un angajament de a opri defrișările de păduri până în 2030. Declarația comună a fost semnată în cadrul discuțiilor COP26 privind climă de către liderii țărilor care, în mod colectiv, reprezintă 85% din pădurile lumii. Printre acestea se numără Brazilia, Indonezia , Rusia și Republica Democrată Congo, care au unele dintre cele mai mari și mai amenințate păduri din lume. Premierul Boris Johnson, gazda summit-ului, a salutat angajamentul liderilor mondiali de a pune capăt „marelui masacru cu ferăstrăul” împotriva pădurilor lumii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG