Linkuri accesibilitate

„Jos Dăncilă, dar sus cine?” (Ioana Ene Dogioiu/ ziare.com)


Revista presei de la București.

„Ar trebui să înceapă o săptămână decisivă pentru Guvern și PSD”, scrie Ioana Ene Dogioiu în titlul analizei apărute pe site-ul ziare.com. „Viorica Dancilă resimte din plin șocul Caracal, mai încasează câte o scatoalcă și de la Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu a prins momentul să șantajeze PSD pentru a deveni candidat unic și pentru a încerca astfel un restart pentru muribundul ALDE, iar Victor Ponta bagă nu bățul, ci de-a dreptul parul prin gardul coaliției”. Dăncilă primește ajutor neașteptat de la președintele Klaus Iohannis, care a declarat că va forma o coaliție puternică între liberali și partide de opoziție după alegerile parlamentare. Calcul cinic, dar corect, susține Ioana Ene: Iohannis ar putea avea nevoie de voturi dinspre PSD în turul un doilea al prezidențialelor, unde probabil se va confrunta cu Dan Barna, de la USR și, oricum, are nevoie de un adversar bine conturat, odată ce a dispărut din scenă Liviu Dragnea.

În general, presa constată că mitingul de protest din Piața Victoriei, unde s-au adunat pe 10 august peste 20.000 de persoane, nu a avut incandescența celui din 10 august anul trecut. Un motiv este și cazul Caracal care a obligat la un comportament mai degrabă reținut. Nu s-a prea strigat „Jos Dăncilă” fiincă, scrie Ioana Ene: „Jos Dăncilă, dar sus cine?”.

„Dacă Dragnea ar fi reușit să scape de pușcărie, probabil că azi era în piață peste un milion de oameni. Dar dispariția lui a dezamorsat societatea, iar protest real fără furie și tensiune nu prea există. În opinia mea, scrie Ioana Ene, oamenii au ieșit în stradă ca un memento că societatea e vie și atentă. Suntem pașnici, calmi, dar n-am uitat și n-am cedat” . De altfel, teoria jurnalistei de la ziare.com este că „Ura și furia s-au descărcat în bună măsură pe 26 mai. Acela a fost marele protest, cel mai mare și mai eficient”.

„10 august, festivalul ipocriziei: înduioșătoarea Jandarmerie, amica poporului”, este titlul articolului lui Laurențiu Mihu de la republica.ro. S-a schimbat tactica, iar comentatorul o descrie cu ironie mușcătoare: „Din oră în oră, câte un reprezentant al Jandarmeriei iese «la declarații». «Băieții noștri» sunt aici să vă ajute, să vă protejeze, să prevină violența. Noi suntem adepții dialogului, așa că suntem aici să vorbiți cu noi ca cu un prieten. Ce vă doare, ce vă frământă, mămica dumneavoastră e bine? Noi vrem să ajungeți în siguranță acasă, aveți grijă cum umblați, în București noaptea e întuneric. E vreo bătrânică disponibilă să o ajutăm să treacă strada?”.

În revista Reporter Global, Ovidiu Nahoi prefațează vizita președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, unde va fi primit de președintele american Donald Trump. Vizita marchează împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului și a 15 ani de la aderarea României la NATO. În septembrie, Trump va merge și în Polonia, pentru că se împlinesc 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Sunt marcate, astfel, începutul și sfârșitul diviziunilor în Europa. Aceste două contacte cu lideri din est sunt importante pentru Trump. „Donald Trump are nevoie de un puternic semnal de susținere pentru aliații de pe flancul estic, în condițiile în care determinarea sa în protejarea Occidentului a fost pusă sub semnul întrebării. (…) Are acum prilejul unei clarificări importante în ceea ce privește Rusia, în contextul prăbușirii Tratatului INF și al creșterii pericolului unui conflict nuclear”.

XS
SM
MD
LG