Linkuri accesibilitate

Josep Borrell: Un parteneriat reînnoit cu Rusia este „o perspectivă îndepărtată”


Coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, 16 iunie 2021

Coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat miercuri, 16 iunie, că un parteneriat reînnoit, cu Rusia, care să permită realizarea întregului potențial al unei cooperări, este „o perspectivă îndepărtată”. „Prin urmare, UE trebuie să fie realistă și să se pregătească pentru o nouă diminuare a relației noastre cu Rusia”, a spus Borrell.

El a făcut remarcile în timp ce prezenta un raport care detaliază strategia propusă de Uniune pentru a construi o „relație mai previzibilă și mai stabilă” cu Kremlinul.

Liderii UE vor dezbate raportul la un summit săptămâna viitoare, în timp ce caută să ajungă la o abordare comună asupra politicii față de Rusia, pe fondul diviziunilor dintre unii membri UE cu privire la modul în care ar trebui abordata relația cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Strategia propusă include detalii despre relațiile viitoare dintre Bruxelles și cele șase foste republici sovietice din programul de parteneriat estic al UE - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

Borell a subliniat că Uniunea Europeana „respinge categoric eforturile Rusiei de a avea o sfera de influență privilegiata” și că, „țările din Parteneriatul Estic au dreptul suveran de a-si alege liber cât de profundă si extinsă să fie relatia lor cu Uniunea Europeană, ca și cu alți actori internaționali” – se arată în raportul Uniunii Europene, care notează și că Rusia continuă politica sa de „confruntare” și de exercitare de presiuni.

Ca urmare, documentul spune că Uniunea Europeană va continua să „întăreasca reziliența partenerilor estici prin acorduri bilaterale care includ Acordurile de Asocere și alte acorduri comerciale. De asemenea, documentul vorbește despre continuarea acordării de asistență financiară țărilor din Parteneriatul Estic, concentrându-se asupra reformelor economice, bunei guvernări și domniei legii, ca și pe transformările ecologice și digitale, și pe întărirea acțiunilor de incluziune socială în țările cuprinse în acest proiect.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG