Linkuri accesibilitate

Judecătorii de Haga confirmă condamnarea și sentințele pe viață împotriva lui Radko Mladici


Tribunalul Națiunilor Unite din Haga a respins apelul fostului șef militar sârbo-bosniac Ratko Mladici împotriva condamnării pe viață pentru rolul său în cele mai grave atrocități din Europa de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Fostul general în vârstă de 79 de ani, care a terorizat Bosnia pe tot parcursul războiului 1992-1995 a fost condamnat la închisoare pe viață.

Hotărârea pune capăt procesului împotriva celui supranumit „măcelarul Bosniei” care contestase condamnarea sa din 2017 pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război comise în timpul războiului din 1992-95 al Bosniei-Herțegovina.

Radko Mladici a fost condamnat și pentru masacrul de la Srebrenica la mijlocul anului 1995, când aproximativ 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost măcelăriți de forțele sârbe bosniace. Mladici și-a susținu nevinovăția pe întreg parcursul procesului .

Judecarea apelului a fost întârziată în mod repetat din cauza stării de sănătate a lui Mladici ca și de pandemia COVID-19.

Șeful politic al lui Mladici în timpul războiului sârbo - bosniac a fost Radovan Karadzici care execută o condamnare pe viață pentru genocid.

Slobodan Milosevici, președintele Serbiei în timpul războiului, a murit în urma unui atac de cord în celula sa din Haga, în 2006, înainte de finalizarea procesului său.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG