Linkuri accesibilitate

Folclor, festivism, naționalism


Prof. Alexandru Călinescu
Prof. Alexandru Călinescu

Proliferarea folclorului neautentic nu e numai un semn al crizei bunului gust; e vorba aici și de a apăsa pe pedala „românismului”...

Așa cum am putut constata, din nou, în noaptea de Revelion, există o adevărată inflație de muzică populară la posturile noastre de televiziune. Regimul Ceaușescu vedea în folclor o eficientă armă ideologică. Pe de o parte, muzica populară era la mare cinste în spectacolele faraonice de tipul „Cântarea României”, destinate glorificării Partidului comunist și conducătorului său. Pe de altă parte, erau aruncate pe piață, sub denumirea de „folclor nou”, tot soiul de producții contrafăcute ce „cântau” fericirea de a lucra în gospodăriile agricole colective sau în fabrici și uzine. Acest pretins „folclor nou” a dispărut astăzi, dar locul lui a fost luat de o sumedenie de cântece repetitive, cu texte precare și cu linii melodice previzibile. Să nu uităm, de asemenea, invazia manelelor, care marchează triumful vulgarității și al prostului gust.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Așadar, posturile TV care au transmis de Revelion programe de varietăți, în frunte cu televiziunea publică, au acordat spații largi muzicii populare. Modelul a fost dus la ultimele limite de un post de știri care mizează pe senzațional și pe propaganda grosolană. Acest post a reluat formula încercată cu alte prilejuri, punându-i alături pe realizatorii de emisiuni, pe soliștii de muzică populară și pe politicienii invitați special în studio. A rezultat o țopăială penibilă, un exhibiționism jalnic, de un prost gust crispant. Dar, așa cum bănuiți, emisiunea a avut cote de audiență foarte ridicate.

Sigur, știam dinainte că politicienii care s-au dat în stambă acolo sunt niște caraghioși. Ei au socotit însă că acele scălâmbăieli dau bine la electorat. Proliferarea folclorului neautentic nu e numai un semn al crizei bunului gust. E vorba aici și de a apăsa pe pedala „românismului”, cu atât mai mult acum, când partidele aflate la guvernare se simt lezate de reacția statelor occidentale față de modificările legilor justiției.

La sfârșit de an s-au transmis și concertul lui Tudor Gheorghe, cu a lui retorică neaoșistă, și spectacolul lui Dan Puric, dezolant delir pseudo-filosofic, exaltând tradițiile și virtuțile „strămoșești”. Faptul că aceste spectacole se desfășurau în săli arhipline, cu un public parcă hipnotizat, este și el un simptom neliniștitor. A cânta insistent pe coarda naționalistă e un joc, cum bine știm, periculos.

Previous Next

XS
SM
MD
LG