Linkuri accesibilitate

Jurnaliștii iranieni, sub amenințarea urmăririi penale


Jurnalistul iranian Mohammad Basati a fost condamnat la șase luni închisoare
Jurnalistul iranian Mohammad Basati a fost condamnat la șase luni închisoare

Cel puțin șase jurnaliști au fost puși sub urmărire penale și condamnați pentru activitatea lor profesională, în ultima lună în provincia vestică iraniană Lorestan, potrivit unor surse locale.

Agenția de știri Roydad24 a scris la 10 august că Mohammad Basati, redactorul-șef al ziarului Balutestan, a fost condamnat la șase luni de închisoare și amendat cu 80 de milioane de riali (260 de dolari) în urma unei plângeri depuse de Fundația de ajutorare Imam Homeini (IKRF).

Imam Khomeini Relief Foundation este o organizație caritabilă iraniană înființată în 1979 pentru a oferi sprijin familiilor sărace. Fundația este susținută de guvernul iranian și primește fonduri bugetare. În sentința judecătorească se afirmă că Basati „a publicat știri false pe care nu a putut să le dovedească" într-un grup WhatsApp, fără a oferi alte detalii.

Sina Ghalandari, un jurnalist local din provincia Lorestan, a raportat la 1 august că a fost condamnat la 27 de luni de închisoare și că i s-a interzis să lucreze în mass-media timp de doi ani.

În septembrie anul trecut, Ghalandari a publicat povestea lui Mobina Suri, o adolescentă de 16 ani care a fost ucisă de soțul ei, un cleric, într-o așa-numită crimă de „onoare”. Surse locale au raportat că alți patru jurnaliști au fost puși sub urmărire penală în Lorestan în ultima lună.

XS
SM
MD
LG