Linkuri accesibilitate

Kîrgîzstan: protest față de o lege privind „cenzurarea” interneteului


Zeci de activiști pentru drepturile civile și personalități publice s-au adunat la Bișkek, protestând împotriva unui proiect de lege controversat privind „prevenirea proliferării informațiilor false și neconfirmate”, legislație despre care se spune că va înăbuși libertatea de exprimare.

Aproximativ 50 de protestatari au pichetat astăzi clădirea parlamentului, purtând lozinci pe care scria „Parlamentari, nu atingeți dreptul meu de a vorbi” și „Libertatea de exprimare este garantată de Constituție”.

Un comitet director al parlamentului kîrgîz a adoptat ieri o versiune actualizată a proiectului de lege pe fondul protestelor în curs.

Organizațiile pentru drepturile civile și grupurile media din țara au criticat proiectul de lege, spunând că el contrazice Constituția, angajamentele și acordurile internaționale ale Kîrgîzstanului și încalcă drepturile omului și libertatea de exprimare.

Proiectul de lege prevede crearea unei agenţii de supraveghere guvernamentale care să „reacționeze la reclamații” cu privire la conținutul postărilor online în termen de 48 de ore și ar fi obligatoriu ca site-urile web sau rețelele sociale să urmeze orice instrucțiuni din partea acestei noi create agenții în termen de 24 de ore.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, că proprietarii de site-uri web și conturi de rețele sociale trebuie să aibă datele personale și adresele de e-mail electronice deschise și accesibile tuturor, în timp ce utilizatorii de internet anonimi vor fi localizați și izolați.

Conform proiectului de lege, furnizorii de Internet trebuie să își înregistreze clienții într-un sistem de identificare unificat și să ofere oficialilor informații complete legate de utilizatori dacă o instanță sau un organ de stat solicită astfel de date.

Aibek Kurenkeev, directorul executiv al Asociației Operatorilor de Comunicare din Kîrgîzstan, a declarat ieri postului nostru că, dacă va fi adoptat, proiectul de lege spori cheltuielile furnizorilor de internet.

„Implementarea proiectului de lege va face internetul mult mai scump. Sunt necesare echipamente și software suplimentare pentru a identifica sau bloca utilizatorii, vor fi necesare și locuri suplimentare de muncă. Nu există resurse financiare planificate pentru asta. Implementarea legii nu este o afacere privată. Prin urmare, suntem împotriva proiectului de lege. De asemenea, nu există nicio modalitate de a reduce fluxul de informații prin internet. Există multe modalități de a depăși limitările ", a spus Kurenkeev.

Proiectul de lege, denumit inițial „proiectul de lege privind manipularea informațiilor”, a fost propus de parlamentarele Gulșat Asilbaeva și Ainura Osmonova acum un an.

După ce mișcarea a stârnit proteste în masă în țară, președintele de atunci Sooronbai Jeenbekov a refuzat să o semneze în lege și a returnat-o înapoi parlamentarilor pentru discuții suplimentare.

Activiștii spun că parlamentarii au schimbat doar numele proiectului de lege, dar au păstrat în noua sa formă toate clauzele sale controversate.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG