Linkuri accesibilitate

Kazahstan: forțele de securitate au ordin să „tragă pentru a ucide, fără avertisment” (președintele Tokaiev)


Forțele de ordine păzesc sediul guvernului din capitala Nur-Sultan, Kazahstan, 6 ianuarie 2022.

Președintele kazah Tokaiev a avertizat – într-un discurs televizat – că forțele de securitate au primit ordinul „de a trage pentru a ucide”, în încercarea de a pune capăt protestelor violente care au cuprins toată țara.

Mai mult, Tokaiev a avertizat că forțele de ordine au dreptul de a deschide focul fără avertisment și că cei care refuză să se predea vor fi „distruși”.

Tot președintele kazah susține însă că ordinea ar fi fost practic restabilită în țară, după zile de proteste violente, dar că „operațiunile contra-teroriste” ale forțelor de ordine vor continua.

Ministerul de Interne a declarat că au fost înființate 70 de puncte de control și că toate regiunile țării sunt acum „eliberate și puse sub măsuri sporite de securitate”.

Ministerul de Interne a mai spus că 26 de „infractori înarmați” au fost „lichidați” și peste 3.000 reținuți. Optsprezece membri ai forțelor de ordine au fost uciși de la începutul protestelor din această săptămână, a adăugat acesta.

Un raport neconfirmat de pe site-ul regional kg.24 a susținut că două avioane care aparțineau familiei fostului președinte Nursultan Nazarbaiev au aterizat peste noapte pe aeroportul Manas din Kîrgîzstanul vecin, iar apoi unul ar fi decolat la scurt timp după miezul nopții. În cursul protestelor, fostul președinte Nazarbaiev a devenit una din țintele protestatarilor.

Pe 5 ianuarie, președintele Tokaiev a cerut sprijinul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Moscova, iar primele trupe aeropurtate rusești au sosit o zi mai târziu.

Trupe armene din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă se îmbarcă pentru misiunea din Kazahstan.
Trupe armene din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă se îmbarcă pentru misiunea din Kazahstan.

Secretarul general al OTSC, Stanislav Zas, a spus că se așteaptă la o misiune scurtă de „câteva zile sau câteva săptămâni”.

Casa Albă, pe de altă parte, a spus că monitorizează îndeaproape rapoartele despre desfășurarea de trupe din țările Organizației Tratatului de Securitate Colectivă. Totodată s-a întrebat dacă aceste forțe au fost invitate în țară în mod legitim.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG