Linkuri accesibilitate

Kievul anunță sosirea armelor grele americane, în timp ce forțele rusești se apropie de Lisiceansk


Kievul a confirmat sosirea primelor arme americane cu rază lungă de acțiune pe care le așteaptă de luni de zile, în timp ce Statele Unite au anunțat că vor trimite o nouă tranșă de asistență militară, care va include mai multe sisteme de rachete.

Între timp, forțele rusești, susținute masiv de artilerie, și-au continuat operațiunile ofensive pentru a încercui complet ultimul buzunar de rezistență ucraineană în regiunea Luhansk.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pe 23 iunie că sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) din Statele Unite se află acum în Ucraina. Nu s-a precizat când au intrat HIMARS în țară sau dacă acestea sunt deja folosite pe linia frontului, dar Kievul speră că armele grele vor putea schimba cursul războiului care a început în urmă cu patru luni.

Tot joi, 23 iunie, Pentagonul a precizat ce va conține noul pachet de ajutor militar, în valoare de 450 de milioane de dolari, pregătit pentru a fi trimis în Ucraina și anume: alte patru sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS (primele patru au fost deja transferate de SUA), 36.000 de proiectile de artilerie, 18 bărci pentru paza de coastă, 18 vehicule de tractare a obuzierelor cu calibrul 155 mm, 1.200 de lansatoare de grenade, 2.000 de mitraliere, precum și piese de schimb și „alte echipamente”. Pentagonul a mai spus că, de la începutul invaziei ruse, SUA au oferit Ucrainei un ajutor în valoare de 6,1 miliarde de dolari.

Guvernatorul militar al regiunii Luhansk, Serhii Haidai, a declarat anterior că forțele rusești au capturat alte două așezări la sud de orașul strategic Lisiceansk din Donbas.

Institutul american pentru studii de război (ISW) estimează, în ultima sa analiză din 23 iunie, că este posibil ca trupele rusești să fi ajuns deja la periferia sudică a orașului Lisiceansk, dar pierderea probabilă de către ucraineni a orașelor-gemene Severodonețk și Lisiceansk nu va întoarce situația la modul general în favoarea Rusiei. „Pierderea orașelor Severodonețk și Lisiceansk nu va reprezenta un punct de cotitură în război. Forțele ucrainene din zonă au reușit să atragă cu succes un număr substanțial de militari ruși, arme și echipamente rusești timp de săptămâni și au redus probabil capacitatea generală a forțelor rusești, împiedicându-le în același timp să se concentreze pe axe ofensive mai promițătoare”, scrie ISW.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG