Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis merge la CSM pentru a discuta eliminarea pensiilor speciale


Președintele României Klaus Iohannis prim-ministrul Ludovic Orban
Președintele României Klaus Iohannis prim-ministrul Ludovic Orban

În România, reşedintele Klaus Iohannis va avea joi, la ora 11,00, o întâlnire cu conducerea CSM pe tema eliminării pensiilor de serviciu, în timp ce câteva sute de magistrați au semnat un apel public prin care îi cer să nu promulge legea votată de Parlament.

Întâlnirea președintelui Iohannis cu Nicoleta Tînț, președinte CSM, și cu Tatiana Toader, vicepreședinte, are loc la solicitarea lor, a anunțat Administrația Prezidențială.

Consiliul Superior al Magistraturii și-a exprimat public „îngrijorarea şi dezacordul" faţă de adoptarea legii prin care este eliminată pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor.

Consiliul Superior al Magistraturii susţine „în mod ferm" demersul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de sesizare a CCR pe legea votată de Camera Deputațilorpentru control de constituţionalitate, înainte de promulgare.

Între timp, câteva sute de magistrați au semnat deja un apel public, prin care îi cer președintelui Iohannis să intervină pe două planuri: să trimită legea care elimină pensiile de serviciu înapoi la Parlament pentru reexaminare și să sesizeze, la rândul lui, Curtea Constituțională. Acestea sunt două prerogative pe care președintele le are prin Constituție.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri seara, sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la legea care elimină pensiile de serviciu ale magistraţilor, adoptată de Camera Deputaţilor.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, a Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, precum şi pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaţionale (...), adoptată prin vot final în şedinţa Camerei Deputaţilor din data de 28.01.2020", se precizează în comunicatul de presă al ÎCCJ.

Camera Deputaţilor, cameră decizională, a adoptat, marţi, cu 247 voturi "pentru" şi 21 de abţineri, proiectul privind eliminarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile de serviciu ale magistraților și ale personalului auxiliar din justiție. Mai multe amănunte pe pagina Radio Europa Liberă România, adică AICI.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG