Linkuri accesibilitate

Kosovo: alegerile generale ar putea complica și mai mult disputele cu Serbia


Albin Kurti, liderul partidului naționalist de stânga al Autodeterminării, Pristina, Kosovo, 14 febrarie 2021.

În Kosovo, partidul naționalist de stânga al Autodeterminării („Vetevendosje”), ar fi câştigat alegerile generale cu un scor situat între 41% şi 53% din voturi, conform sondajelor la ieşirea de la urne, publicate de patru posturi de televiziune.

Partidul de guvernământ PDK (Partidul Democrat din Kosovo), creat de foşti comandanţi ai rebelilor kosovari, şi partidul conservator LDK (Liga Democrată din Kosovo) se plasează pe următoarele două poziţii, cu procente cuprinse între 15% şi 20% din sufragii.

Liderul Vetevendosje, condus de Albin Kurti, care a fost prim-ministru timp de cinci luni anul trecut, a obţinut sprijin cu promisiunea de a lupta împotriva corupţiei şide a asopta o poziție intransigentă făță de Serbia, care a pierdut controlul asupra Kosovo în 1999. Analiștii politici avertizează că rezultatul alegerilor ar putea complica şi mai mult eforturile occidentale de a rezolva vechile dispute teritoriale în legătură cu Kosovo.

Foarte probabil Vetevendosje nu va reuşi să obţină o majoritate absolută de cel puţin 61 de mandate în parlament şi va fi nevoită astfel să găsească un partener de guvernare.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG