Linkuri accesibilitate

Kosovo: victorie confirmată a partidului naționalist de stânga al „Autodeterminării”


Albin Kurti liderul partidului Vetevendosje (Autodeterminării) , câștigătorul alegerilor generale din Kosovo, Pristina, 15 februarie 2021.

În Kosovo, Comisia electorală centrală a confirmat victoria clară a partidul naționalist de stânga al Autodeterminării („Vetevendosje”), în alegerile de duminică, După numărarea a 98 la sută din voturi, partidul a câştigat 48% din voturi. Partidul de guvernământ PDK (Partidul Democrat din Kosovo), creat de foşti comandanţi ai rebelilor kosovari, şi partidul conservator LDK (Liga Democrată din Kosovo) se plasează pe următoarele două poziţii, cu 17% şi respective 13% din sufragii.

Liderul Vetevendosje, condus de Albin Kurti, care a fost prim-ministru timp de cinci luni anul trecut, a obţinut sprijin cu promisiunea de a lupta împotriva corupţiei şide a asopta o poziție intransigentă făță de Serbia, care a pierdut controlul asupra Kosovo în 1999. Analiștii politici avertizează că rezultatul alegerilor ar putea complica şi mai mult eforturile occidentale de a rezolva vechile dispute teritoriale în legătură cu Kosovo.

Foarte probabil Vetevendosje nu va reuşi să obţină o majoritate absolută de cel puţin 61 de mandate în parlament şi va fi nevoită astfel să găsească un partener de guvernare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG