Linkuri accesibilitate

Accesul la jumătate din dosarele staliniste legate de deportări, foamete organizată, este încă restricționat (Ion Varta/Radio Chișinău)


„La 27 de ani de Independență una dintre cele mai importante întrebări rămâne viabilitatea statului R. Moldova” (Viorica Bucătaru/moldova9.com).

Corespondenta NewsMaker.md, Olga Gnatkova, observă într-un reportaj că în premieră în R. Moldova Ziua Independenţei nu a fost marcată în Piaţa Marii Adunări Naţionale. În premieră autorităţile au depus flori la monumentul Ştefan cel Mare fiind împrejmuiți de un inel dens de poliţişti şi huiduţi de protestatari care le cereau demisia. Ziua Independenţei a început cu evacuarea forţată a protestatarilor şi a continuat cu fugăreală dintre sute de poliţişti şi manifestanţi. Gnatkova descrie punctual modul în care s-a protestat timp de două zile la Chişinău. Iar una din observaţiile sale e că după evacuarea cu forţă a grupului de protestatari de la monumentul lui Ștefan cel Mare se pare că liderii protestului nu aveau un plan concret de acțiuni în situația creată. Reportera a mai remarcat că lidera PAS, Maia Sandu, nu a spus ce intenționează opoziția în continuare.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00
Link direct

Editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru, scrie despre protestele de duminică că acestea pot fi considerate un succes pentru PPDA-PAS-PLDM, deși nu e meritul lor în acest caz. „Marea de oameni care a răspuns apelului de a veni la protest a fost vizibil mai redusă ca data trecută”, crede Negru. „Efectul electoral scontat i-a asigurat implicarea lui Shor, ocuparea Pieții Marii Adunări Naționale de iubitorii de mititei gratuiți și modul în care Maia Sandu a reușit să evite confruntarea cu acești oameni „sărmani””. Negru e de părere că „încercarea de torpilare a protestului nu asigură în mod automat voturi suplimentare PD, ci se pot întoarce ca un bumerang împotriva partidului de guvernământ”.

Ziarul Naţional mai publică un interviu cu Vasile Nedelciuc, unul dintre autorii Declarației de Independență. El spune că atunci când a semnat-o a sperat că R. Moldova se va uni cu România sau se va integra în 15-20 de ani în UE. Acest lucru nu s-a întâmplat pe motiv că populația a fost ușor manipulabilă, iar la putere s-au perpetuat continuu, până azi, reprezentanții vechii nomenclaturi, cu mici excepții, spune Nedelciuc. „Avem o țară care în continuare nu are o viziune clară pentru viitor. Identitatea națională este pusă la îndoială... Avem o țară în care cei care guvernează nu îmbrățișează opțiunea pe care o reprezintă, de fapt, majoritatea populației. Avem o țară care nu este credibilă în exterior, concluzionează Vasile Nedelciuc.

„La 27 de ani de Independență una dintre cele mai importante întrebări rămâne a fi viabilitatea statului Republica Moldova”, notează Victoria Bucătaru, directoare executivă a Asociația pentru Politică Externă, citată de moldova9.com. Experta consideră că Moldova e doar de jure o țară independentă și integră teritorial. Ea amintește că în ultimul clasament Freedom House despre libertatea în lume Republica Moldova rămâne parțial liberă cu tendință în descreștere. „Am luptat pentru democrație, libertate și economie de piață, dar am învățat noi oare să prețuim și să valorificăm din plin aceste realizări?”, se întreabă Victoria Bucătaru.

Radio Chișinău publică un interviu cu directorul Serviciului de Stat de Arhivă, Ion Varta, care observă că la 27 de ani de la independență, este restricționat accesul la jumătate din dosarele staliniste legate de deportări, foamete organizată. Acestea se află în posesia Ministerului de Interne și a Serviciului de Informații și Securitate. „Mai mult, la aproape trei decenii de la declararea R. Moldova drept stat suveran, independent și democratic, nu au fost pronunțate expres numele și judecați responsabilii Ministerului Securității Naționale care în anul 1990 și 1991 au dat curs ordinelor Moscovei și au distrus prin ardere peste 14 mii de dosare ale fostului KGB, dosare care se refereau în special la rezistența anticomunistă a basarabenilor în perioada sovietică” mai afirmă Ion Vatra.

Relațiile dintre Republica Moldova și România sunt extinse în toate domeniile și trebuie să se aprofundeze în următoarea perioadă, a declarat Ambasadorul României, Daniel Ioniță, într-un interviu pentru Radio Chișinău. „A sosit vremea când trebuie să lucrăm mai mult poate pentru aprofundarea relațiilor speciale bilaterale, care evident sunt ghidate de declarațiile de parteneriat strategic privind extinderea parcursului european al Republicii Moldova”, afirmă diplomatul. El a mai precizat că „... anul acesta fiind și unul special în care România sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire, dorim să punem această umbrelă aniversară pe absolut tot ceea ce facem, indiferent că rezultatele eforturilor noastre vizează domeniul energetic, economic sau relațiile interumane”. Cu referire la conducta de gaz Iași-Ungheni, care urmează să fie extinsă până la Chișinău, ambasadorul Daniel Ioniță speră că gazoductul ar putea deveni deplin funcțional în următoarele 20 de luni.

XS
SM
MD
LG