Linkuri accesibilitate

La Budapesta continuă protestul studenților pentru autonomia Universității de Teatru și Film


Mii de studenți au protestat duminică la Budapesta pentru independența universităților
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

Mii de studenți au protestat duminică la Budapesta pentru independența universităților

La Budapesta, zeci de studenți continuă să ocupe una din clădirile principale ale Universității de Teatru și Film, în semn de protest față de pericolul ca universitatea să-și piardă independența. Mii de persoane au protestat duminică, în capitala Ungariei, după ce o fundație controlată de guvern a dus la schimbarea conducerii instituției de învățământ superior. Manifestanții reclamă pierderea autonomiei universitare și politizarea educației din Ungaria. Fundația controlată de un apropiat al premierului Orban a respins acuzațiile dar a anunțat deja că vrea să aducă „valorile naționale și credința” în centrul educației artistice.

Între timp, protestul studenților are ecou internațional, bucurându-se de sprijinul unor figuri renumite din lumea culturii mondiale: între alții, actrițele Cate Blachette (care a condus juriul festivalului internațional de film de la Veneția , 2020) și Helen Mirren precum și scriitorul Salman Rushdi au semnat o scrisoare deschisă în care se afirmă că „schimbarea conducerii universității se înscrie în războiul cultural pornit pentru a distruge autonomia tuturor spațiilor și instituțiilor culturale” din Ungaria.

În ultimii ani, mai multe universități din Ungaria au trecut sub administrația unor fonduri private, controlate de apropiați ai premierului Viktor Organ care argumentează că aceste schimbări ar fi necesare pentru a mări competitivitatea instituțiilor de studii superioare din Ungaria. După aceste „privatizări”, deciziile nu mai sunt luate de Senatele universităților, ci de un colegiu directorial, numit de conducerea fundației care le administrează.

În 2017, guvernul ungar a fost primul guvern european care a forțat o universitate străină, Universitatea Central Europeană cu sediul originar în Statele Unite, să plece din țară. Universitatea și-a mutat aproape toată activitatea la Viena, în Austria.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG