Linkuri accesibilitate

La Cairo au loc funeralii militare pentru fostul președinte Hosni Mubarak


Fostul președinte egiptean Hosni Mubarak. 4 mai 2015
Fostul președinte egiptean Hosni Mubarak. 4 mai 2015

La Cairo au loc miercuri funeralii militare pentru fostul preşedinte Hosni Mubarak, înlăturat de la putere în timpul valului de proteste ale „Primăverii arabe” în 2011. Mubarak, care a condus ţara timp de 30 de ani, a decedat marţi, într-un spital din Cairo, la vârsta de 91 de ani.

Egiptul a anunţat trei zile de doliu, începând de miercuri, în memoria fostului preşedinte.

Hosni Mubarak, fost ofiţer de armată, a fost înlăturat de la putere în 2011 la capătul a 18 zile de proteste de stradă care au cuprins Egiptul în timpul revoltelor „Primăverii arabe”. În 2017, după un proces îndelungat început la câteva luni după înlăturarea sa de la președinție, Mubarak a fost achitat de acuzaţia de complicitate la reprimarea protestatarilor în 2011.

Împreună cu cei doi fii ai săi, Mubarak a fost condamnat însă într-un caz de corupţie referitor la fraudarea unor fonduri de stat şi a ispășit o pedeapsă de trei ani închisoare.

Funeraliile militare se organizează în baza unei legi din 1979 pentru comandanţii armatei. Mubarak a fost şeful forţelor aeriene egiptene în timpul războiului din 1973 împotriva Israelului.

Omagiindu-l marţi, preşedinţia egipteană l-a numit pe Hosni Mubarak „unul dintre comandanţii şi eroii” războiului din 1973.

XS
SM
MD
LG