Linkuri accesibilitate

La Geneva are loc prima întâlnire față în față dintre Joe Biden și Vladimir Putin


Președintele SUA Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin la Geneva, 16 iunie 2021

La Geneva, unde are loc prima întâlnire față în față a președintelui Statelor Unite Joe Biden cu omologul său rus, Vladimir Putin – a început a doua parte a întâlnirii, cea la care particip câțiva consilieri importanți din ambele părți. Se preconizează ca această parte a întrevederii să dureze câteva ore.

La începutul convorbirilor au participat doar cei doi președinti și miniștrii lor de externe – secretarul de stat Anthony Blinken și Serghei Lavrov. Au fost de față și traducatorii ambilor președinți. Întrevederea a durat 90 de minute.

În deschiderea întrevederii, cei doi lideri și-au dat mâna, dar nici partea americană și nici cea rusă nu au dat speranțe că reuniunea va duce la rezultate importante sau la acorduri. Nu se așteaptă nici o conferință de presă comună, fiecare președinte prezentându-se singur în fața presei.

Joe Biden a spus, când a intrat în biblioteca vilei de la Grange, că este o întâlnire „a doua mari puteri” și că întotdeauna este mai bine ca discutiile să aiba loc față în față, iar Putin a spus că speră ca aceste convorbiri să fie „productive”.

Echipa americană care a intrat acum în această a doua parte a întrevederii este formată din secretarul de stat Anthony Blinken, consilierul pe probleme de securitate Nationala Jake Sullivan, subsecretarul de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland, ambasadorul american la Moscova John Sullivan și doi experți din Consiliul Național de Securitate – Eric Green și Stergos Kaloudis.

În partea Rusa – echipa lărgita este formată din Serghei Lavrov, Iuri Ușarov, consilierul președintelui rus pentru politcă externă, ministrul ajunct de externe Serghei Riabkov, generalul Valeri Gerasimov – șeful statului major al armatei ruse, ambasadorul Moscovei la Washington – Anatoli Antonov, cât și emisarii Kremlinului în Ucraina și Siria, ca și purtatorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG