Linkuri accesibilitate

La Minsk a început procesul lui Viktar Babarîka, fost pretendent la președinția belarusă


Fostul bancher Viktar Babarîka își exprimă prin gesturi aderența la mișcarea protestatară din Belarus. 17 februarie 2021

La Minsk a început procesul lui Viktar Babarîka, un fost bancher din Belarus a cărui candidatură împotriva lui Alexandr Lukașenka la alegerile prezidențiale de anul trecut a fost zădărnicită prin arestarea lui, informează serviciul pentru Belarus al Europei Libere.

La începutul procesului, judecătorul Ihar Liubavițki a respins mai multe cereri ale avocaților lui Babarîka, inclusiv de a fi eliberat din izolator și trimis în arest la domiciliu. De asemenea, s-a respins accesul presei la procesul ținut la Judecătoria sectorului Moscova din Minsk.

După ce și-a anunțat intenția să candideze la președinție, Babarîka, fost manager de rang înalt la banca cu capital rusesc Belgazprombank, a fost arestat în luna iunie, împreună cu fiul său Eduard, sub acuzații de spălare de bani, mituire și evaziune fiscală.

Odată cu Babarîka au fost arestați și alți oficiali de la bancă, fiind inculpați sub acuzații similare. Toți inculpații spun că procesul este politic.

La începerea procesului, miercuri, au fost văzuți la tribunal diplomați din Marea Britanie, UE și Statele Unite.

Lukașenka a fost declarat învingător în alegerile de la 9 august, urmat de proteste de stradă masive, care continuă și în ziua de azi.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG