Linkuri accesibilitate

La Minsk, poliția a reținut mai multe persoane care au venit să depună plângeri la CEC


În Belarus, la Minsk, mai multe persoane au fost reținute de forțele de ordine, miercuri seara, în fața Comisiei Electorale Centrale. Acestea au venit să depună plângeri împotriva refuzului CEC de a-i înregistra pe principalii oponenți ai actualului președinte Aleksandr Lukașenka în alegerile prezidențiale din luna august – fostul bancher Viktar Babarika și omul de afaceri, fostul ambasador belarus în Statele Unite, Valer Țapkala, ambii arestați sub acuzații pe care le consideră motivate politic.

Miercuri, 15 iulie, a fost ultima zi pentru depunerea contestațiilor. Miliția a reținut și mai mulți trecători care se aflau în preajma CEC și, pentru scurt timp, echipa de filmare a serviciului belarus al Europei Libere.

În timpul zilei, aproximativ două mii de oameni au venit la CEC să ceară anularea deciziei privind refuzul înregistrării lui Babarika și Țapkala în cursa electorală, precum și eliberarea acestora și altor deținuți politici. Rândul s-a întins pe câteva cartiere.

Poliția a început reținerile spre seară, după ce a blocat stațiile de metrou și străzile din apropiere, ca să împiedice lumea să se adune din nou la proteste. Cel puțin 16 persoane au fost reținute, potrivit activiștilor pentru drepturile omului.

Șefa CEC, Lidia Ermoșina, a acuzat echipele de campanie ale lui Babarika și Țapkala de organizarea protestelor și depunerea în masă a contestațiilor. Marți, 14 iulie, la Minsk și în mai multe orașe din Belarus au avut loc proteste spontane, după anunțarea deciziei CEC de a respinge candidații de opoziție.

XS
SM
MD
LG