Linkuri accesibilitate

La miting, în vreme de pandemie


Hramul orașului, la Orhei, 8 noiembrie 2020
Hramul orașului, la Orhei, 8 noiembrie 2020

După Hramul Orheiului, se pregătește o adunare și la Chișinău, a socialiștilor.

Pentru vineri, Partidul Socialiștilor și-a rezervat câteva locuri publice din Chișinău în vederea organizării unui miting electoral cu mii de participanți. Potrivit înștiințării depuse la primărie, ar fi vorba de un marș pe bulevardul Ștefan cel Mare, cu respectarea normelor epidemiologice. Capitala moldoveană este în zonă roșie cu risc sporit de contaminare, iar opoziția a și acuzat autoritățile care gestionează această criză de duble standarde. La Orhei, duminică, formațiunea lui Ilan Șor, deputat fugar de mai bine de un an, a organizat în weekendul trecut Hramul orașului. Chiar dacă partidul a spus că s-au respectat toate normele anti-Covid, în secvențele video se văd sute de oameni fără măști, aproape unii de alții. Cum au reacționat instituțiile statului în cazul Orhei și ce au de gând să întreprindă pentru a nu admite nici în capitală și aiurea aglomerări de persoane, nerecomandate de specialiștii Agenției Națională pentru Sănătate Publică?

La miting, în vreme de pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00
Link direct

Chiar dacă numărul de cazuri confirmate de coronavirus în R. Moldova rămâne mare, unele formațiuni politice nu renunță la activități electorale cu număr nepermis de participanți, constată funcționari împuterniciți să gestioneze la modul practic măsurile epidemice.

Directorul interimar al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guștiuc, reamintește că la evenimentele publice, conform hotărârilor Comisiei extraordinare de sănătate publică, numărul de participanți nu trebuie să fie mai mare de 50 de persoane. La Orhei, el spune, a fost mai mult decât evident că s-a încălcat această normă, doar că în acest caz poliția ar fi trebuit să intervină.

Specialiștii ANSP nu pot interveni în cazul manifestărilor respective cu careva măsuri restrictive sau contravenții...
Vasile Guștiuc

„Monitorizarea asupra organizării evenimentelor respective ține de Inspectoratul General de Poliție. Specialiștii ANSP nu pot interveni în cazul manifestărilor respective cu careva măsuri restrictive sau contravenții. Riscul răspândirii infecției în urma a astfel de evenimente este foarte mare”.

Ofițerul de presă de la Inspectoratul General de Poliție, Mariana Bețivu, spune că poliția s-a autosesizat în cazul coloanei de manifestanți care a mărșăluit prin centrul Orheiului de ziua orașului, precum și a concertului din parcul Orheiland. La ambele evenimente, spune ofițerul de presă, ar fi participat circa 200 de oameni. La fel o sesizare a fost depusă de un cetățean care a acuzat nerespectarea normei de a purta măștile de protecție. În acest caz, pe fiecare încălcare, primăria de acolo riscă să plătească amenzi de zeci de mii de lei.

Hramul la Orhei. Autorități locale și fruntași ai Partidului Șor, în fruntea coloanei
Hramul la Orhei. Autorități locale și fruntași ai Partidului Șor, în fruntea coloanei

Președintele Sindicatului „Sănătatea”, Aurel Popovici, afirmă că evenimente de genul celor de la Orhei sau orice adunare cu număr mare de manifestanți sunt adevărate focare de infectare, iar autoritățile statului ar fi trebuit să intervină prompt și fără echivoc. Și așa, spune liderul de sindicate, pe toată durata pandemiei, au fost multe greșeli, iar felul cum reacționează alte state arată că nu sunt admise jumătățile de măsură:

„Maladia ne-a arătat un singur lucru: poți să lupți cu ea numai dacă strict respecți toate regulile de izolare, respectăm toți toate regulile de distanțare, tot ce se cuvine. Dacă cumva, comunitar, toți nu respectăm ceea ce spun cei care au făcut un studiu și au spus că așa este corect, atunci n-o să avem nicio reușită și să căutăm cine e vinovatul. Toți în comun trebuie să respectăm reguliue și să le respectăm strict. Atunci ne putem lupta cu acest virus”.

Sindicatul „Sănătatea” s-a adresat ministerului să faciliteze testarea prioritară a angajaților din domeniu, în timp cât mai optim pentru a nu răspândi infecția. Acum, conform procedurilor, afirmă Aurel Popovici, medicii, asistenții, infirmierii sunt obligați să se programeze pentru testare prin medicul de familie. În cele câteva zile cât durează procedura ei își expun rudele, colegii și chiar și pacienții. Nu toată lumea are bani pentru a face teste rapide la privat.

Circa opt mii de lucrători medicali ar fi fost contaminați, iar, conform datelor oficiale, 50 de specialiști și-au pierdut viața. Iar aceste cifre ar fi alarmante, potrivit liderilor sindicali.

Mai mulți responsabili de criza Covid, dar și purtătoarea de cuvânt al președintelui Igor Dodon, în favoarea căruia ar urma să fie organizate mitingurile de vineri din Chișinău, au evitat comentarii la temă. Pe acest fundal criticii guvernării socialiste spun că dublele standarde, bâlbâiala autorităților, declarațiile care se contrazic ar fi ca un far după care se ghidează populația. Iar oamenii, lucru știut, găsesc un milion de scuze pentru comportamentul neregulamentar, mai ales atunci când văd exemplele similare la televizor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG