Linkuri accesibilitate

La nivel global s-a trecut pragul de 750 de mii de decese legate de Covid-19


La nivel global, numărul deceselor legate de Covid-19 a trecut de 750 de mii iar cel al persoanelor infectate a depășit pragul de 20 de milioane. În acest moment, cele mai multe cazuri noi se constată în American Latină și Caraibe, Mexic-ul și Brazilia fiind țările cu cel mai ridicat număr de decese legate de Covid-19.

Cele două țări, alături de Argentina au decis să coopereze în achiziționarea unui viitor vaccin. Statul Parana din Brazilia a încheiat un acord să participa la testarea pe oameni a noului vaccin dezvoltat de Rusia și botezat „Sputnik V” – primul vaccin din lume care a fost înregistrat într-o țară, respectiv în Rusia, dar care nu a trecut prin faza a trei de testare, cea a testelor masive pe oameni. Vaccinul nu este omologat internațional iar lumea științifică are încă foarte puține informații despre vaccin.

Cum pentru moment, testarea vaccinului nu a respectat protocoalele internaționale, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu l-a inclus între cele nouă vaccine pe care le consideră într-o stare avansată de dezvoltare. Un alt motiv, a precizat unul din consilierii principali ai organizației, este lipsa de informații.

Miercuri, la Chișinău, președintele Igor Dodon a exprimat „interesul” R. Moldova pentru vaccinul rusesc în cursul unei întrevederi cu ambasadorul Rusiei, Oleg Vașnețov. În același timp însă, autoritățile de Chișinău, prin Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, a cerut României să ajute R. Moldova să fie inclusă în procesul european de procurare a unui viitor nou vaccin.

Între timp, Uniunea Europeană a încheiat un contract cu firma farmaceutică Janssen, filială a concernului american Johnson & Johnson, să achiziționeze inițial 200 de milioane de doze din vaccinul pe care îl dezvoltă. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că este un pas spre a asigura ca europenii vor avea acces la un vaccin sigur și eficient. În iulie, Comisia Europeană a negociat un acord similar cu firma franceză Sanofi pentru 300 de milioane de doze de potențial vaccin.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG