Linkuri accesibilitate

La ONU, Svetlana Țihanovskaia cere încetarea violențelor împotriva demonstranților din Belarus


Svetlana Țihanovskaia vorbind prin video conferință la Geneva

Una din liderele opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, a cerut Minskului să permită unei misiuni internaționale să documenteze faptele comise de președintele Aleksandr Lukașenka și de guvernul său în timpul represiunii împotriva protestatarilor și presei, care au urmat alegerilor prezidențiale din 9 august.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat cu privire la posibilitatea unei „alte cortine de fier” care să coboare în Europa. Vorbind la o sesiune specială de urgență a Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, de la Geneva, Țihanovskaia, care a participat prin legatură video din Lituania, unde s-a refugiat, a cerut încetarea violențelor împotriva protestatarilor de către autoritățile din Belarus și un noi alegeri prezidențiale libere și corecte.

Sesiunea vine la o zi după ce Parlamentul European a adoptat în mod covârșitor o rezoluție – cu valoare de lege - care refuză recunoașterea lui Lukașenka ca președinte al Belarusului odată cu expirarea mandatului său actual în noiembrie, respingând rezultatele alegerilor din 9 august pe care opoziția și Occidentul le-au considerat trucate.

„Să nu permitem ca o altă cortină de fier să coboare pe continentul european”, a declarat în dezbatere Anaïs Marin, raportor special al ONU privind situația drepturilor omului în Belarus, considerând situația actuală din Belarus „catastrofală”. Ambasadorul Belarusului la ONU la Geneva, Iuri Ambrazevici, a declarat că nu este acceptabil să se utilizeze Comitetul ONU pentru drepturile Omului pentru a interveni în alegerile unei țări.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG