Linkuri accesibilitate

La umbra amenințării rusești: țările central și est-europene și-au mărit substanțial cheltuielile militare


Ucraina testează noua rachetă sol-aer Neptun, în regiunea Odesa, 5 aprilie 2019
Ucraina testează noua rachetă sol-aer Neptun, în regiunea Odesa, 5 aprilie 2019

Raportul SIPRI arată că Ucraina, România și Bulgaria sunt printre țările care și-au mărit substanțial bugetele militare în 2018.

Ucraina și o serie de țări central și est-europene au mărit substanțial bugetele pentru apărare în 2018 ca reacție la Rusia, percepută drept o amenințare crescândă în regiune. Potrivit ultimului raport al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii de la Stockholm ( SIPRI), dat publicității pe 29 aprilie, Ucraina și-a mărit cheltuielile militare cu 21%, ajungând la aproape 5 miliarde de dolari. Creșteri similare s-au înregistrat în Bulgaria, România, Letonia și Lituania, toate țări NATO.

NATO la 70 de ani și relațiile cu Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00

„Rusia este percepută din ce în ce mai mult drept o amenințare, de țările central și est-europene, de unde și creșterea cheltuielilor militare (...) deși bugetul militar al Rusiei a scăzut în ultimii doi ani”, declară Pieter Wezeman, analist principal la SIPRI.

Bulgaria, România, Lituania și Letonia și-au mărit cheltuielile militare în 2018 cu circa 18%, Polonia cu aproape 9%, în timp ce Rusia le-a redus cu 3,5% între 2017 și 2018.

Despre cheltuielile militare ale Românie, mai multe, aici.

La nivel global, Rusia are însă al șaselea cel mai mare buget militar cu 61,4 miliarde de dolari.

Alte țări care și-au mărit, în procente, bugetele militare în ultimul an sunt Armenia (33%), Bosnia-Herțegovina (26%) și Kazahstanul (16%).

Din nou la nivel global, raportul arată că în 2018, cheltuielile militare au crescut cu 2,6% iar țările cu cele mai mari bugete pentru apărare sunt: Statele Unite, China, Arabia Saudită, India, Franța și Rusia – combinate, cheltuielile lor militare reprezintă 60% din bugetul global.

XS
SM
MD
LG