Linkuri accesibilitate

La Washington va avea loc inaugurarea noului președinte, democratul Joe Biden


Președintele ales, democratul Joe Biden î n Delaware, înainte de a pleca la Washington pentru ceremonia de inaugurare din 20 ianuarie, 2021.

La Washington are loc miercuri inaugurarea noului președinte, democratul Joe Biden și a vicepreședintei Kamala Harris, în condiții cu totul diferite față de ceremoniile trecute, din cauza măsurilor speciale sanitare, luate pe fundalul pandemiei de coronavirus dar și a măsurilor de securitate excepționale, urmare a asaltului din 6 ianuarie a unei mulțimi de simpatizanți pro-Trump asupra clădirii Congresului american.

Garda Națională desfășurată în jurul Congresului american, Washington, 19 ianuarie 2021.
Garda Națională desfășurată în jurul Congresului american, Washington, 19 ianuarie 2021.

Ceremonia va fi mult redusă ca amploare și participare, peste 20 de mii de membri ai Gărzilor Naționale sunt desfășurați la Washington pentru a sprijini poliția locală și alte forțe de ordine în menținerea securității.

Spre deosebire de alte inaugurări, președintele Donald Trump - care-și încheie mandatul în câteva ore - nu va fi prezent la ceremonia de inaugurare. Și-a organizat dimineața o ceremonie separată de despărțire, pe aeroportul militar din apropiere de Washington, de unde va pleca în Florida.

În seară premergătoare, Biden și vicepreședinta Kamala Harris au participat la o ceremonie dedicată sutelor de mii de victime ale pandemiei de coronavirus.

Președintele ales Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris, Washington, 19 ianuarie 2021.
Președintele ales Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris, Washington, 19 ianuarie 2021.

Miercuri, în primul său discurs ca președite, Joe Biden va vorbi despre „America unită”, despre clivajele sociale, rasiale, economice care s-au adâncit în anii președinției Trump și pe care administrația sa va încerca să le diminueze.

XS
SM
MD
LG