Linkuri accesibilitate

Laura Codruța Kovesi consideră lansarea Parchetului European „un moment istoric”


Laura Codruța Kovesi la lansarea Parchetului European, 1 iiunie 2021

Laura Codruța Kovesi, fosta șefa a Direcției Naționale Anti Corupție din România a salutat astăzi lansarea oficială a activității Parchetului European – pe care îl conduce drept „un moment istoric”.

„Ținta noastră (este) criminalitatea economică și financiară. Nu vă lăsăți înșelați, această este cea mai mare amenințare pentru orice societate democratică", a declarat ea pentru o conferință de presă din Luxemburg, unde se află sediul Parchetului European. Echipa pe care o conduce doamna Kovesi este compusă din procurori propuși de cele 22 țări comunitare care fac parte din acest proiect al Uniunii Europene.

Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca nu s-au alăturat proiectului.

Agenția a fost înființată că răspuns la criticile legate de corupție la nivelul UE și care, potrivit unor estimări ale experților ar fi de 500 de milioane de euro pe an. Cifra a fost avansată de reprezentantul german la parchetul European – Andreas Ritter.

Într-un interviu cu agenția spaniolă de știri EFE pe 30 mai, doamna Kovesi a vorbit despre riscul ridicat de fraudă legat de fondurile foarte mari acordate de Uniunea Europeană țărilor comunitare pentru a contracara efectele pandemiei de coronavirus.

În declarațiile făcute astăzi, doamna Kovesi a subliniat importantă independenței parchetului european.

„Una dintre misiunile de bază ale Parchetului European la începutul operațiunilor sale va fi să se asigure că aceste fonduri vor fi utilizate pe deplin pentru a ajută economiile și cetățenii noștri să se își revină din criză COVID-19", a declarat și Vera Jourova, comisarul european pentru valori și transparență, la conferință de presă de astăzi de la Luxembourg.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG