Linkuri accesibilitate

Laura Codruța Kövesi cere procurori delegați „full time” pe lângă noul Parchet European


Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetului European
Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetului European

Laura Codruța Kövesi, noua șefă a Parchetului European (EPPO) a criticat joi, la Bruxelles, faptul că procurorii delegați de țările europene participante vor rămâne parte din sistemul judiciar național, lucrând numai cu jumătate sau chiar mai puțin de normă pentru Procuratura Europeană.

În primul său an de activitate, Parchetul European „trebuie să fie capabil să deschidă 2000 de cazuri” iar „procurorii desemnați de statele-membre vor trebui să analizeze cel puțin 3000 de dosare, pe care ulterior să le instrumenteze sau să le transmită înapoi pentru soluționare autorităților judiciare din statul respectiv”, a spus Kövesi în cadrul audierilor din cadrul Comisia de Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE). Audieri în care a explicat cum va lucra, în viziunea sa, noul Parchet European, înființat pentru a ancheta fraudarea subvențiilor europene.

„Am fost procuror mulți ani dar nici unde în lume nu am văzut să funcționeze procurori cu sfert sau jumătate de normă. Cum vor funcționa procurorii delegați de țările membre?” – s-a întrebat Kovesi care a atras atenția că în sistemul actual, se pune în primul rând întrebarea „cum va fi garantată independența [procurorilor delegați]”.

„Dacă vreți un Parchet European cu adevărat independent, care să-și poată demonstra valoarea din prima zi, atunci trebuie să începem lucrul numai cu procurori delegați cu normă plină” la noul Parchet, a mai declarat Kovesi.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional în noiembrie 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca - se vor putea alătura în orice moment.

EPPO are sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant. Laura Codruţa Kovesi are un mandat de şapte ani.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG