Linkuri accesibilitate

Lecția germană. Covid-19


Doar un biciclist pe Friedrichstrasse în Berlinul aflat în carantină, 29 martie 2020
Doar un biciclist pe Friedrichstrasse în Berlinul aflat în carantină, 29 martie 2020

166 de noi cazuri de contaminări cu noul coronavirus și 16 morți s-au înregistrat pe 31 martie, în Germania. Până acum, cele mai multe decese s-au înregistrat pe 29 martie, când 108 de germani au fost răpuși de coronavirus.

Cu 67.051 de cazuri, Germania se află pe locul al cincilea în lume din acest punct de vedere. Din cele 50.566 de cazuri active, 96% au forme ușoare iar 4% de află în stare critica. Germania este dată ca un exemplu pozitiv pentru felul în care pare că a ținut sub control această criză, fiind țara din UE cu numărul cel mai mic de morți pe cap de locuitor.

Lecția germană. Covid-19
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:03 0:00


Experții pun acestă situație pe seama numărului mare de testări: 500.000 pe săptămână. Reţeaua importantă de laboratoare de pe tot teritoriul german a facilitat conştientizarea rapidă în faţa epidemiei şi necesitatea efectuării de teste în masă şi cât mai rapid posibil. „Deși publicul din Germania a urmărit încă de la începutul lunii ianuarie evoluția epidemiei din China cu noul coronavirus, puțini s-au gândit că acesta s-ar putea răspândi în Europa și că ar putea să devină o problemă importantă în Germania”, declară pentru Europa Liberă Cristina Simion, curatoare de artă stabilită la München, Germania.

Europa Liberă: Germania este lăudată pentru felul în care administrează această criză. Dar cum a început totul? Când s-au luat primele măsuri?

Cristina Simion: „Deși publicul din Germania a urmărit încă de la începutul lunii ianuarie evoluția epidemiei din China cu noul coronavirus, puțini s-au gândit că acesta s-ar putea răspândi în Europa și că ar putea să devină o problemă importantă în Germania. Asta până în ultima decadă a lui ianuarie, când angajații unei firme din Muenchen au fost infectați de o colegă din China, care își vizitase părinții aflați în Wuhan, la începutul lui ianuarie, înaintea carnavalului. Deși presa a dezbătut cazul pe larg, pentru că s-a știut sursa infecției și s-au luat imediat măsuri epidemiologice, nimeni nu și-a închipuit că acest focar de infecție s-ar putea transforma într-o epidemie. Apoi, la jumătatea lui februarie, în Nordrhein-Westfallen, în timpul carnavalului, o pereche de peste 40 de ani, infectată deja cu noul coronavirus, a infectat foarte mulți oameni pentru că a fost aglomerație. Până în ziua de azi Heinzberg, localitatea unde s-a întâmplat asta, a rămas un mare focar de infecție cu coronavirus și densitatea de cazuri la suta de mii de locuitori este cea mai mare din Germania. Apoi, în Baden Wuerttemberg, a fost o infecție în masă la un concert de orgă. Acestea au fost primele focare de infecție, și până la finele lui februarie, ba chiar începutul lui martie, nimeni nu a vorbit despre o epidemie. Cu atât mai puțin despre o pandemie. Lucrurile s-au schimbat apoi rapid.”

Europa Liberă: Luna martie a adus schimbări de la o zi la alta…

Platforma e folosită normal pentru teme, pentru noile subiecte, pentru dezbateri, dar mai puțin pentru cursuri online

Cristina Simion: „În prima săptămână a lui martie, numărul de cazuri de Covid-19 în Germania a crescut foarte mult. În primul rând în Renania de Nord- Westfalia, dar și în Bavaria și Baden Wuerttemberg. S-a pus pentru prima oară problema întreruperii școlilor și mutării cursurilor online. Cum învățământul este unul dintre domeniile în care fiecare stat federal decide, în Bavaria s-a anunțat vineri, 6 martie, sistarea cursurilor până la vacanța de Paște și mutarea lor online. Până luni, 9 martie, toate landurile au anunțat același lucru. În Bavaria există o platformă de e-learning numită Mebis, pe care copii și profesorii o foloseau din când în când. Începând de luni, 9 martie, a fost folosită practic zilnic. La început destul de greu, pentru că volumul de date a fost foarte mare, și volumul de utilizatori, și pentru că această platformă nu a fost gândită să fie folosită de toți elevii din Bavaria deodată, însă lucrurile s-au reglat în câteva zile și acum e folosită normal pentru teme, pentru noile subiecte, pentru dezbateri, dar mai puțin pentru cursuri online. După trei săptămâni de școală online vor urma două săptămâni de vacanță de Paște. Este foarte neclar dacă se vor relua cursurile pe 20 aprilie, așa cum se anunțase inițial. Toate concursurile școlare au fost amânate, bacalaureatul a fost amânat, primele probe ar fi trebuit să înceapă în aprilie, se anunța că va începe la sfârșitul lui mai, acum este neclar dacă va fi amânat mai mult, sau dacă va fi înghețat. Deja din săptămâna 9-15 martie oamenii au început să fie neliniștiți. Presa a publicat mereu informații despre numărul de cazuri din regiune, despre numărul de cazuri din fiecare localitate, pe 12 martie s-a declarat pandemie, și cred că atunci aproape fiecare german a înțeles că este ceva serios.

Chiar dacă în acea săptămână Germania încă stătea bine la numărul de cazuri, mai ales nu avea nici un deces provocat de coronavirus, oamenii au început să cumpere și să își facă rezerve. Întâi au dispărut dezinfectanții din magazine, apoi au dispărut și din online, hârtia higienică, dar și alte produse cum ar fi zahărul sau făina, s-au găsit din ce în ce mai greu. Oamenii au început să practice ceea ce se cheamă distanțare socială, au fost sfătuiți să nu își mai dea mâna, să nu se mai îmbrățișeze, să evite orice fel de adunare.Întâi au fost interzise adunările de peste 1000 de oameni, respectiv prezența la meciurile de pe stadioane sau maratoane, apoi cele de peste 500 de oameni, și așa s-au închis și teatrele, sălile de operă, s-au anulat toate manifestările publice, până și cele cu puțin public sau cu relativ puțin public, s-au închis cinematografele și toate sălile de spectacole și oamenii au început să își facă rezerve. A fost o săptămână destul de confuză, pentru că cei mai mulți au continuat să lucreze, să meargă la serviciu, chiar dacă școala se făcea de la distanță, viața a continuat, mai mult sau mai puțin, ca de obicei.”

Europa Liberă: Și intervenția doamnei Merkel? Cum a fost primit de public mesajul său?

A făcut apel la bun simț, la solidaritate, la spiritul civic al germanilor

Cristina Simion: „Joi, 19 martie, a fost un eveniment neobișnuit pentru germani. Pentru prima dată, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a făcut apel la poporul german, într-o intervenție neobișnuită, căci Angela Merkel nu s-a adresat poporului german decât în noaptea de revelion, în fiecare an, spunând că este o situație serioasă și că îi îndeamnă pe germani să o ia în serios. A făcut apel la bun simț, la solidaritate, la spiritul civic al germanilor, arătând că Germania se află într-o situație extrem de serioasă. Duminică era anunțată o întâlnire a cancelarului cu toți miniștrii președinți ai landurilor germane, pentru a se discuta măsuri precise de limitare a libertății de mișcare. Chiar înainte de asta, ministrul președinte al Landului Bavaria a anunțat nu carantină, ceea ce nu mai fusese din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ci limitări ale libertății de mișcare. Astfel, oamenii au mai putut ieși din casă pentru cumpărături, pentru a merge la medic sau la farmacie, pentru a merge la serviciu, sau pentru sport și mișcare în grupuri restrânse, sau pentru a plimba cățelul. Luni, după întâlnirea cu doamna Merkel, aceste măsuri au fost întărite și mai mult. Acum nu mai e voie să existe grupuri mai mari de două persoane, decât dacă aparțin aceleiași familii trăind în aceeași casă.

XS
SM
MD
LG