Linkuri accesibilitate

„Leul tare, ca reflecție a unei economii muribunde” (Ion Chișlea/ Gazeta de Chișinău)


Revista presei de la Chișinău.

  • ADEVARUL transmite că la Chișinău s-au produs violențe între comunitățile armeană și azeră din R.Moldova, pe fundalul escaladării conflictului la granița dintre Azerbaidjan și Armenia. Astfel, Congresul Azerilor din Republica Moldova a organizat un protest miercuri, 22 iulie, în fața Ambasadei Azerbaidjanului de la Chișinău, după care manifestanții azeri s-au îndreptat către Ambasada Armeniei, unde au fost întâmpinați de zeci de cetățeni armeni, moment în care între cele două comunități s-au luat la bătaie, fiind nevoie de intervenția forțelor de ordine. „Poliția „bravă” a Republicii Moldova nu este capabilă să oprească bătăile de minute bune. Absolut nepregătiți, zero capacitatea analitică. Rușine!”, îl citează, în acest context, Adevărul pe activistul Valeriu Pașa.
  • Acționat în judecată de lidera PAS pentru acuzații pe care Maia Sandu le califică false, premierul Ion Chicu a evitat, într-un interviu în studioul AGORA, să spună dacă se va prezenta în instanță pe 22 octombrie, atunci când urmează să se desfășoare prima ședință. Șeful Guvernului a reiterat, însă, acuzațiile pe care i le aduce Maiei Sandu cu privire la cazul Avia Invest. „Voi vedea ce program voi avea pe 22 octombrie. Eu văd asta ca o acțiune disperată de PR politic. Eu îmi cer scuze de la doamne cu ocazii și fără, dar aici este vorba de o acțiune de PR disperat al unei doamne”, ironizează Chicu. Portalul amintește că, încă în luna mai, Maia Sandu susținea că va apela la instanța de judecată pentru a-i cere premierul Ion Chicu „să-și recunoască minciunile”.
  • ANTICORUPȚIE (anticoruptie.md, 200722) a investigat „Divorțul fictiv și averea tăinuită a procurorului Igor Popa”. Fost procuror general adjunct în perioada guvernării PDM, acesta locuiește într-un apartament de lux din centrul Chișinăului. Locuința nu se regăsește în declarația de avere și interese a oficialului, la fel ca și alte bunuri pe care acesta le folosește. Omul legii este divorțat în acte și astfel nu declară imobilele și automobilele înregistrate pe numele fostei soții. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au documentat și au constatat că cei doi locuiesc împreună. Experți anticorupție spun că divorțul este folosit de multe ori când unii funcționari vor să-și ascundă averile care depășesc limita veniturilor oficiale.
  • COTIDIANUL reține părerea directorului executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, convins că „dacă Andrei Năstase nu avea caracterul pe care îl are, așa vulcanic cum este, noi nu am fi avut schimbări, Vladimir Plahotniuc domina și astăzi Republica Moldova”. Analistul mai spune că adevăratele proteste sunt cele pașnice, iar de la declanșarea acestora de către Năstase, politicianul a avut mult de suferit din cauza lui Plahotniuc. „Adevăratele proteste sunt cele spontane. De la anunțarea furtului miliardului până în luna aprilie, când am ieșit noi pentru prima dată la protest, nu s-a întâmplat spontaneitatea. A fost nevoie să vină o persoană ca Andrei Năstase, care era montat împotriva lui Plahotniuc, care i-a răspuns pe potrivă. Dar iată, el a avut curaj și a suferit foarte mult până când am ajuns să vedem schimbarea lucrurilor în Republica Moldova”, a declarat Igor Boțan într-o emisiune la N4.
  • DESCHIDE.MD observă că liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, l-a decorat cu medalia „Pentru salvarea vieților” pe Igor Ceaika, un om de afaceri din Rusia care este și partenerul lui Alexandru Dodon, fratele președintelui moldovean Igor Dodon. Medalia i-a fost decernată pentru „aportul considerabil la salvarea vieților omenești și contribuția materială în lupta cu infecția coronavirus”. Printre cei cărora li s-a decernat această medalie este și proprietarul holdingului „Sheriff”, Viktor Gușan, presupus ofițer al KGB, dar și alți șefi de întreprinderi din regiunea separatistă, menționează Deschide.md
  • Ambasadorul Azerbaidjanului aduce acuzații grave la adresa oamenilor lui Dodon, scrie DESCHIDE ȘTIREA. Deputatul PSRM Gaik Vartanean și consilierul lui Igor Dodon, Ernest Vardanean, ar fi cei care au provocat incidentul din dimineața zei de miercuri la Ambasada Armeniei din Chișinău, unde mai multe persoane de etnie armeană și azeră s-au luat la bătaie, potrivit ambasadorului Azerbaidjanului în R.Moldova, Gudsi Osmanov. El spune că cei doi, care reprezintă autoritățile de la Chișinău, trebuie să aibă grijă de bunăstarea cetățenilor R.Moldova, „dar nu să apere interesele Armeniei care a ocupat teritoriile străine”. La fel, susține ambasadorul azer, prin acțiunile lor, Vartanean și Vardanean încearcă să aducă conflictul existent dintre Azerbaidjan și Armenia pe teritoriul R.Moldova.
  • „Leul tare, ca reflecție a unei economii muribunde”, este titlul unui articol semnat de Ion Chișlea pe GAZETA DE CHIȘINĂU. Jurnalistul notează că, în pofida perioadei nefaste prin care trece economia R.Moldova, ca și cea mondială, leul moldovenesc se menține în mod surprinzător la cotații destul de bune, chiar întărindu-se în raport cu principalele valute de referință. Totuși, motivele nu sunt unele pozitive, ci se explică mai mult prin subdezvoltarea economiei decât prin puterea ei, argumentează el.
  • Miliardarul moldovean Anatolie Stati poate lăsa Kazahstanul fără unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din lume, anunță MOLD STREET, după ce Curtea de Apel din Amsterdam a recunoscut ca executorie pe teritoriul Țărilor de Jos o hotărâre arbitrală de 543 de milioane de dolari. Aceasta a fost emisă de un tribunal de Arbitraj din Stockholm, în decembrie 2013, în litigiul inițiat de familia Stati (Anatolie Stati, Gabriel Stati, Ascom Group SA și Terra Raf Trans Traiding Ltd - împreună, Stati şi părţile) contra Republicii Kazahstan. Potrivit unui comunicat emis de grupul Ascom, după aproape trei ani de proceduri, instanța olandeză, în decizia din 14 iulie 2020, a respins în mod concludent și cuprinzător toate obiecțiile Kazahstanului, notează portalul.
  • Analistul politic Ion Tăbârță a comentat pentru RADIO CHIȘINĂU declarația ambasadorului R.Moldova de la Moscova, Andrei Neguță, precum că autoritățile de la Chișinău studiază experiența Federației Ruse cu privire la modificarea recentă a Constituție. Afirmațiile diplomatului sunt, în opinia lui Tăbîrță, nu doar controversate, dar și periculoase. „Sunt niște declarații suspecte și controversate la adresa statului de drept și a democrației din R. Moldova. Or, este bine știut că atât statul de drept, cât și democrația în Rusia nu sunt respectate. (…). Igor Dodon încearcă să construiască în Republica Moldova un regim de tip autoritar și dictatorial, după modelul multor state post-sovietice și el invocă Federația Rusă ca mod de organizare a statului, modul lui Putin de a fi președinte și modelul președintelui din Belarus, Aleksandr Lukașenko”, accentuează expertul.
  • ZIARUL DE GARDĂ scrie că deputata „Pro Moldova” Ruxanda Glavan îi va acționa în judecată pe parlamentarii PSRM Vladimir Odnostalco și Bogdan Țîrdea, precum și pe prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, pentru calomnie. Glavan s-a arătat nemulțumită de acuzațiile socialistului Odnostalco că ar fi încercat să preia forțat societatea „SANFARM-PRIM”, cu 99% acțiuni de stat, în anul 2016, pe vremea când era ministră a Sănătății. Iar Bogdan Țîrdea, spune ea, își permite alegații halucinante. „Prin minciună, îmi atribuie acțiuni și fapte, care, pur și simplu, nu au avut loc. După ziua de luni, am mai inclus un protagonist în judecată, prim-ministrul Ion Chicu. Se pare că virusul ipocriziei socialiste i-a molipsit și pe membrii Guvernului”, argumentează Ruxanda Glavan.
  • Într-o analiză publicată de ZIARUL NAȚIONAL, expertul în politică externă Victor Chirilă readuce în atenție Parteneriatul Estic și beneficiile pe care le-a adus Republicii Moldova. Fără îndoială, pentru el, datorită Parteneriatului Estic, R.Moldova este astăzi mult mai ancorată în spațiul european, iar UE a devenit cel mai important partener de dezvoltare al țării – unul indispensabil chiar. Totodată, autorul opinează că, în ciuda succeselor menționate, R.Moldova a avansat extrem de puțin pe calea satisfacerii criteriilor-cheie de aderare la UE, iar cele mai mari restanțe sunt în justiție.
XS
SM
MD
LG