Linkuri accesibilitate

Lideri din lumea întreagă comemorează Holocaustul, la Ierusalim


Memorialul de la Yad Vashem
Memorialul de la Yad Vashem

Zeci de lideri din lumea întreagă se află în Israel pentru ceremoniile marcând 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare nazist de la Auschwitz.

Vorbind miercuri seară, președintele israelian Reuven Rivlin a declarat că de liderii politici ai lumii depinde cum va arăta viitorul şi că istoria trebuie lăsată pe seama istoricilor. „Viitorul depinde de alegerile pe care le facem, în special de cele pe care le facem împreună ca ţări şi naţiuni” a mai declarat Rivlin.

Ceremonia centrală are loc joi la memorialul Holocaustului de la Yad Vashem de la Ierusalim, unde vor vorbi preşedinţii Germaniei, Rusiei şi Franţei, precum şi vicepreşedintele Statelor Unite.

Polonia boicotează ceremoniile din acest an pentru că președintele Andrzej Duda nu a fost invitat să vorbească , spre deosebire de președintele rus Vladimir Putin și alți lideri. Boicotul are loc pe fundalul unei dispute aprinse între Polonia și Rusia privind cauzele și comportamentul celor două țări în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Cei 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau vor fi marcați cu o ceremonie și în Polonia, pe locul lagărului de exterminare nazist, pe 27 ianuarie. De 15 ani, data de 27 ianuarie este Ziua internațională de comemorare a Holocaustului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG