Linkuri accesibilitate

Liderii UE își vor reafirma angajamentul privind aderarea țărilor din Balcanii de Vest


Lideri UE și ai țărilor din Balcanii de Vest la summitul din Slovenia, 6 octombrie 2021.

Liderii țărilor din Uniunea Europeană ar urma să-și reafirme angajamentul față de procesul de extindere al UE pentru șase state din Balcanii de Vest, fără a furniza însă un calendar concret, la summitul din Slovenia, din 6 octombrie. Comisia Europeană a declarat în repetate rânduri că viitorul celor șase țări este în cadrul UE. Dar disensiunile din interiorul UE cu privire la primirea de noi membri și ritmul lent al reformelor în cele șase țări au suspendat extinderea pentru ani de zile.

Vorbind la summit, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat că Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia „aparțin” UE. „Îi dorim în Uniunea Europeană, suntem o singură familie europeană”, a spus ea. „Împărtășim aceeași istorie, aceleași valori, și sunt profund convinsă că împărtășim și același destin”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Potrivit unui proiect de declarație ce ar urma să fie aprobat pe 6 octombrie, liderii UE își vor reafirma „angajamentul față de procesul de extindere” în general, dar progresul se va „baza pe reforme credibile ale partenerilor, pe o condiționalitate corectă și riguroasă și pe principiul meritelor proprii”. Proiectul văzut de AP menționează, de asemenea, „importanța faptului că UE își poate menține și aprofunda propria dezvoltare, asigurându-și capacitatea de a integra noi membri”.

Țările din Balcanii de Vest se află în diferite etape de integrare cu UE. Muntenegru și Serbia sunt cele mai avansate, având deschise negocieri și capitole de aderare. Albania și Macedonia de Nord așteaptă deschiderea oficială a negocierilor de aderare, în timp ce Bosnia-Herțegovina și Kosovo sunt țări potențial candidate. UE așteaptă de la acestea reforme riguroase privind asigurarea statului de drept, combaterea corupției și a criminalității organizate, funcționarea instituțiilor democratice și libertatea mass-media, în conformitate cu standardele blocului comunitar.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG