Linkuri accesibilitate

Liderul belarus Lukașenka încercă să tergiverseze schimbările cerute de opoziție


Protestele anti-Lukașenka au izbucnit după alegerile din 9 august, 2020.

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat luni că Adunarea Naţională formată din delegaţi care nu au fost aleşi va fi convocată în februarie pentru prima dată din 2016, ca parte a planului de reformă perceput de critici drept o tactică de a trage de timp pentru a depăşi criza politică.

El a oferit puţine detalii, dar a spus că deciziile de a redistribui o parte din atribuţii ar putea fi luată la o reuniune a Adunării Naţionale, un organism politic fără nicio putere, dar despre care Aleksandr Lukaşenko a spus că ar putea primi prerogative în curând.

Acest organism se reuneşte de obicei la fiecare cinci ani şi aduce împreună mii de delegaţi, a căror candidatură este propusă de consilii locale, partidele pro-Lukaşenko şi sindicate.

Oponenţii politici ai lui Lukaşenko, dintre care cei mai proeminenţi au fost încarceraţi sau au fugit din ţară, au respins propunerile de reformă ca pe o tactică de tragere de timp care să-l ajute pe Lukaşenko să depăşească perioada de proteste.

Din august, când au avut loc contestatele alegeri prezidențiale câștigate de Lukașenka, în Belarus au loc proteste săptîmânale la care se cere demisia președintelui și organizarea unui nou scrutin, sub control inetrnațional.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG