Linkuri accesibilitate

„Liderul de la Kremlin nu are intenția să cedeze puterea după 2024” (Armand Goșu/ Revista 22)


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct


Dan Dungaciu demontează o manipulare marca Sputnik în Adevărul, care este totuși o publicație cu buna circulație. E vorba de acel acord care s-ar fi semnat la Chișinău între Primăria de acolo și o delegație a Primăriei generale a Bucureștiului și despre care și noi am relatat aici. Nimic adevărat, o pură manipulare, altfel foarte inventivă: Ion Ceban, primarul pro-rus al capitalei moldovene, a invitat delegația română pentru a lua parte la aniversarea nașterii lui Mihai Eminescu. Așadar, program cultural, întregit însă și cu o ședință a Consiliului municipal Chișinău, la care au fost invitați să asiste și românii. Consilierii moldoveni au prezentat un proiect de acord de colaborare și l-au și votat – doar EI –, fără să se semneze nimic. Imediat, canalele pro-ruse au propagat știrea că s-au reluat relațiile moldo-române la nivel de capitale, că s-a semnat, ba chiar că ar exista și o axă de colaborare București-Chișinău Moscova, pentru că Ion Ceban a zburat de îndată în Rusia, unde chiar că a semnat un protocol de colaborare. Dungaciu spune că tot acest act face parte din punerea în scenă a „umanizării lui Igor Dodon”. În acest fel, Vladimir Putin intenționează să mascheze controlul absolut pe care-l are în țara din stânga Prutului, pentru că nu e dispus să suporte și costurile responsabilităților ce decurg de aici. „O parte a presei de la Chişinău şi de la Bucureşti, scrie Dungaciu, a corectat informaţia eronată, inclusiv organe de presă care au căzut în plasa manipulării ruse. Dar să nu îşi închipuie cineva că acest comunicat a reuşit să anuleze efectul iniţial. Niciodată nu se întâmplă aşa; evident, nici în acest caz”.

În revista 22, Armand Goșu încearcă să descâlcească ce se petrece în Rusia după discusul ținut de Putin în 15 ianuarie. „Faptul că Putin n-a folosit discursul pentru a relua atacurile la adresa Vestului confirmă dorința Kremlinului «de deescaladare» a tensiunii generate de anexarea Crimeei și derăzboiul din Donbass, și dorința de participare la negocierea crizelor mondiale, alături de alți actori importanți, cum ar fi Orientul Apropiat sau Nordul Africii. Totul cu scopul relegitimării regimului Putin”. Goșu crede că liderul de la Kremlin nu are intenția să cedeze puterea după 2024, așa cum s-a speculat pe marginea propunerilor sale de diminuare a puterilor prezidențiale. Dacă ar intenționa așa ceva, ar risca mult într-o țară care nu-l mai privește la fel ca acum două decenii. Mai degrabă ar vrea un efort de „reconfigurare a instituțiilor, de reconstrucție a puterii, astfel încât el să-și poate exercita și pe mai departe influența” nemaifiind președinte.

Dorin Popescu, ziare.com, vine cu o ipoteză mult mai îndrăzneață, după ce trece prin sită toate variantele de scenariu ce se pot deduce : va fi o Comisie parlamentară care va discuta proiectul de modificare a Constituției, iar Vladimir Putin pur și simplu s-ar aștepta ca EA să vină cu propunerea să se scoată din legea supremă orice limitare a numărului de mandate prezidențiale. În legătură cu Federația Rusă, singura problemă care mai merită să fie discutată este „cum și când va fi sfârșitul acestui tip de gândire, a acestui tip de construcție, al acestei lumi. (…)Și aproape (…) sigur este că acesta va veni din interior”.

XS
SM
MD
LG