Linkuri accesibilitate

Liderul de opoziție bielorus Mikalai Kazlou a fost condamnat vineri la trei luni de închisoare


Mikalai Kazlou, imagine de arhivă.

Liderul de opoziție bielorus Mikalai Kazlou a fost condamnat vineri la trei luni de închisoare, după ce a fost acuzat că ar fi dezvăluit informații despre ancheta oficială împotriva Consiliului de coordonare al opoziției din Belarus, înființat în 2020 de oponenții lui Alexandr Lukașenka pentru transferul pașnic al puterii.

Opoziția spune că realegerea lui Lukașenka în funcția de președinte în august 2020 a fost măsluită, iar realegrea acestuia nu e recunoscută de Occident. Condamnarea lui Kazlou - care conduce Partidul Civic Unit - a fost anunțată Centrul pentru drepturile omului Viasna (Primăvara) care funcționează la Minsk.

Membrii Consiliului de coordonare al opoziției au fost sau arestați, sau forțați să plece în exil, sau supuși unor diverse acțiuni punitive, după declanșarea anul trecut a unor proteste de stradă fără precedent împotriva regimului Lukașenka, reprimate cu violență de către autorități.

Procesul lui Mikalai Kazlou a început în 3 august și acuzațiile care i se aduc sînt neclare din cauză că judecata s-a desfășurat cu ușile închise. Partidul lui Kazlou le-a cerut anul trecut bielorușilor să nu-l voteze pe Lukașenka, care conduce Bielorusia din 1994.

Aproape 30.000 de oameni au fost arestați, sute au fost bătuți și torturați, câțiva au fost uciși și mulți jurnaliști au fost supuși persecuțiilor în anul care a trecut de la alegerile din august 2020.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG