Linkuri accesibilitate

Liderul nord-coreean a apărut în public, prima oară după 20 de zile de absență


Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a apărut în public, pentru prima dată după 20 de zile de absență, pe fondul zvonurilor că ar avea probleme serioase de sănătate. Potrivit agenției de știri nord-coreene KCNA, el a participat, pe 2 mai, la inaugurarea unei fabrici de fertilizanți, în apropiere de Phenian.

În fotografiile apărute în publicații oficiale, liderul nord-coreean zâmbește și discută cu asistenții săi. Agenția Reuters notează că nu a putut verifica autenticitatea imaginilor. Potrivit KCNA, la ceremonie au participat și alți înalți funcționari. Presa nord-coreeană nu a explicat lipsa îndelungată a liderului Kim Jong Un.

Ultima oară el apăruse la o întâlnire la vârf a Partidului Muncitoresc, pe 11 aprilie, unde s-au discutat măsurile de contracarare a epidemiei de COVID-19. Coreea de Nord și-a închis granițele și a introdus măsuri de carantină, dar săptămâna aceasta a anunțat că nu a înregistrat cazuri de îmbolnăvire sau decese, informații puse la îndoială de experți.

Semnele de întrebare privind starea precară de sănătate a lui Kim Jong Un s-au înmulțit după ce acesta a lipsit de la ceremoniile de pe 15 aprilie, considerată cea mai importantă dată din calendarul politic nord-coreean, când întreaga ţară celebrează nașterea fondatorului regimului, Kim Il Sung, bunicul actualului lider.

Pentru a contracara zvonurile, pe 26 aprilie, consilierul special pentru securitate națională al președintelui sud-coreean Moon Jae-in a anunţat că liderul nord-coreean Kim Jong Un este „viu şi sănătos”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG