Linkuri accesibilitate

Liderul suprem iranian lansează un apel la unitate


Ayatolahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, la rugăciunea de vineri
Ayatolahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, la rugăciunea de vineri

Reacționând la valul de proteste din Iran, liderul suprem al țării, ayatolahul Ali Khamenei a lansat un apel la unitate, susținând că „Occidentul este prea slab pentru a-i înfrânge pe iranieni”. Vorbind pentru prima dată în opt ani, cu ocazia rugăciunii de vineri, ayatolahul a deplâns totodată doborârea avionului ucrainean de pasageri drept „un accident amar”. Dar i-a acuzat pe inamicii Iranului că ar profita de accident pentru a submina Iranul, Gărzile revoluționare și armata.

De sâmbătă, în Iran, mai ales la Teheran, au avut loc proteste, provocate de faptul că autoritățile au încercat să tăinuiască timp de trei zile responsabilitatea Gărzilor revoluționare pentru doborârea accidentală, pe 8 ianuarie, a avionului ucrainean de pasageri, la scurt timp după decolare. Toate cele 176 de persoane aflate la bord au murit, majoritatea erau iranieni sau cetățeni iranieni.

Accidentul a survenit la câteva ore după ce Iranul atacase cu rachete două baze militare din Irak, folosite de trupele americane ca reacție la uciderea, pe 3 ianuarie, a generalului Soleimani într-un atac american cu dronă, pe aeroportul din Bagdad.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG