Linkuri accesibilitate

Liderul tătarilor din Crimeea, condamnat în lipsă de un tribunal rusesc la 6 ani de închisoare


 Refat Ciubarov
Refat Ciubarov

Un tribunal rusesc din peninsula Crimeea, anexata de Rusia în 2014, l-a condamnat, pe 1 iunie, la șase ani de închisoare, pe liderul organului de autoguvernare al tătarilor din Crimeea, Mejlis, Refat Ciubarov, după ce l-a găsit vinovat că ar fi organizat revolte în masă în 2014 și că ar fi incitat la încălcarea integrității teritoriale a Rusiei.

Refat Ciubarov este cetățean al Ucrainei și el a fost judecat în lipsă de tribunalul principal al Crimeii, din orașul Simferopol.

Ciubarov a părăsit Crimeea la scurt timp după anexarea de către Rusia a peninsulei și locuiește în prezent la Kiev.

Organul de autoguvernare al tătarilor, Mejlisul, a fost declarat extremist și interzis în Rusia după preluarea de către Moscova a controlului Crimeii. În 2014, acest lucru s-a întâmplat după ce Rusia ce a trimis trupe în Crimeea, a confiscat infrastructura și instituţiile cheie ale peninsulei și a organizat un referendum considerat drept ilegal de cel puțin 100 de țări. Moscova îi susține pe separatiștii din estul Ucrainei, într-un război împotriva forțelor guvernamentale care a ucis aproximativ 13.200 de persoane, din aprilie 2014.

Tătarii din Crimeea s-au opus anexării peninsulei de către Rusia.

Grupuri internaţionale pentru apărarea drepturilor omului și guverne occidentale au denunțat ceea ce ele descriu drept o campanie de represiune de către autoritățile impuse de Moscova în Crimeea și care îi vizează mai ales pe membrii comunității tătare din Crimeea vorbitoare de turcă, dar și pe toţi cei care s-au pronunțat împotriva anexării.

XS
SM
MD
LG