Linkuri accesibilitate

Lilia Nuța Baluțel (Moscova): „Voi aprinde Skype-ul...și vom sta virtual la masă” de Paști


Control la Moscova - poliția încearcă să ajute la respectarea interdicție de a merge în oraș, în afară de treburi excepționale, 9 aprilie 2020.
Control la Moscova - poliția încearcă să ajute la respectarea interdicție de a merge în oraș, în afară de treburi excepționale, 9 aprilie 2020.

Lilia Nuța Baluțel este stabilită la Moscova. Copii ei sunt la Chișinău și în Olanda. Are și trei nepoți și cu toți de pregătesc de un Paște virtual pentru că Europa este în acest moment „înghețată”. Toate guvernele se tem că vremea frumoasă și sărbătorile de Paște i-ar putea face pe oameni mai nepăsători la restricțiile dure de deplasare care au fost impuse pentru a încetini răspândirea pandemiei de coronavirus. Iar o reaccelerare a răspândirii coronavirusului ar putea amâna cu multe alte săptămâni o revenire controlată la „normalitate”. Valentina Ursu a stat de vorbă cu Liliana Nuța Baluțel:

Lilia Nuța Baluțel (Moscova): „Voi aprinde Skype-ul...și vom sta virtual la masă” de Paști
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:55 0:00
Link direct

Europa Liberă: Nu se cunoaște numărul exact al moldovenilor care muncesc în Federația Rusă, dar sunt mulți, unii spun că chiar ar depăși cifra de 500 de mii. De acolo se anunță că aproape peste tot în Rusia sunt valabile limitări ale libertății de mișcare, autoritățile vrând să reducă astfel extinderea epidemiei de coronavirus și că cine nu respectă măsurile poate fi pedepsit. Cât de mult se teme acolo lumea de COVID-19?

Lilia Nuța Baluțel: „Eu personal nu mă tem, doar îmi fac griji pentru familia mea, care nu-mi este alături, dar dacă să mă refer la moldovenii care muncesc și locuiesc în Rusia, n-am observat nici în rândul lor o panică oarecare, poate doar cu foarte mici excepții. Și nici nu au motive, pentru că situația epidemiologică din Moscova este relativ bună. A doua săptămână stăm în autoizolare, dar nu este o izolare strictă. Unele întreprinderi continuă să lucreze, migranții merg la muncă, transportul terestru și metroul funcționează, poliția nu te oprește pe drum pentru încălcarea regimului, viața merge înainte.”

Europa Liberă: Pentru voi, cei care faceți parte din diasporă, ce decizie este considerată mai bună în caz că o luați – să rămâneți acolo unde munciți de ani de zile sau să reveniți în Republica Moldova?

Lilia Nuța Baluțel: „Expresia actuală este mai bine să răbdăm și să stăm acolo unde ne-a prins momentul, fiindcă riscăm să ducem infecția acasă; chiar dacă suntem sănătoși, nu suntem siguri că n-o putem căpăta pe drum. Iar dacă e să mă refer la moldovenii de aici, apoi ei se divizează în două grupuri: cei care au obținut cetățenia rusă și cei care categoric nu și-o doresc, dar consideră Moscova și celelalte orașe drept un loc unde pot face un ban. Iată, cei din prima categorie optează pentru a rămâne aici, fiindcă și-au făcut de-acum o viață comodă, unii și-au procurat apartamente, copiii sunt aranjați la școli și grădinițe. Însă sunt și dintre cei - și nu puțini - care visează să revină acasă la familiile lor, dar iarăși optăm în fiecare zi, scriem postări în grup: „Stați aici, să răbdăm deocamdată”.”

Europa Liberă: Și totuși, am aflat că unele persoane cer ambasadei să depună eforturi pentru a trimite acasă cetățenii moldoveni rămași în Federația Rusă și că cei de la misiunea diplomatică și-au exprimat speranța că doritorii vor putea reveni la Chișinău în legătură cu pandemia de coronavirus. Această problemă este discutată activ și pe rețelele de socializare. Bănuiesc că sunt oameni care au rămas fără un loc de muncă și, aflându-se în disperare, vor acasă?

Lilia Nuța Baluțel: „Da, anume aceștia și optează pentru plecarea acasă, pentru că de când am intrat în autoizolare multe întreprinderi s-au închis și oamenii caută cu orice preț să plece acasă. Da, aș vrea să evidențiez un lucru care e cam rușinos pentru diaspora noastră de aici, din Rusia, din Moscova. S-au găsit niște afaceriști care se folosesc de moment și le propun transport ca să-i ducă până acasă cu 20-22 de mii, pe când biletul până acum costa 5 mii. De la prețul de 5 mii, ei s-au ridicat la 22, dar din informația pe care o avem de ultimă oră, de pe data de 10 au să vină autobuze regulate de la Moldova și au să ia moldovenii acasă cu prețul cel de înainte, de 5 mii. Așteptăm, prima cursă se planifică pentru 12 aprilie.”

Europa Liberă: Apropo, ce ar putea face cei care doresc să revină cu tot dinadinsul acasă după atâta străinătate? Cum s-ar descurca?

Lilia Nuța Baluțel: „În primul rând, trebuie să se acomodeze după atâția ani plecați, fiindcă atunci când am plecat era o situație în Moldova, acum e cu totul alta, dar dacă au posibilitate financiară și talent de întreprinzător, au să-și deschidă o afacere sau au să-și găsească un loc de muncă remunerat corespunzător, că acasă e bine atâta timp cât ai de pâine și la pâine. Eu împreună cu 5 moldoveni administrăm un grup pe Facebook - „Moldovenii din Moscova”. În ultimul timp, aici, zilnic apar postări de tipul: Cum să plec acasă? Ajutați-mă să ajung în Moldova. Nu e din cauza fricii sau a panicii, ci pentru că mulți s-au pomenit acum fără un loc de muncă, iar acasă chiar și pereții te ajută, deși au început să apară și postări de tipul: Cum să mă întorc la Moscova?

Nu e din cauza fricii sau a panicii, ci pentru că mulți s-au pomenit acum fără un loc de muncă.

Vreau să remarc aici spiritul de solidarizare al moldovenilor și receptivitatea lor la necazurile altora. Zilele acestea la Moscova s-au format câteva grupuri de binefacere. Unul, care se numește „Bani pentru Moldova”, organizează strângere de fonduri pentru a procura echipament, mănuși, măști pe care le expediază prin raioanele republicii. Primul lot a ajuns deja în Republica Moldova. Alt fond - Помогаем как можем” - strânge donații în bani, cu care procură alimente și strictul necesar pentru familiile nevoiașe de moldoveni din Moscova și din suburbii. În campania de binefacere s-a implicat și organizația diasporală ФНКА молдаван России, care cazează gratis conaționalii noștri rămași fără gazdă. Iar în plan informativ ne ajută mult organizația Консультант Молдова și Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă, lucru pentru care le mulțumim foarte mult.”

Europa Liberă: Ce ajutor, ce sprijin așteaptă diaspora de la autoritățile statului, de la cei care guvernează Republica Moldova?

Lilia Nuța Baluțel: „Noi, diaspora, nu mai pretindem la ajutor, ne-am deprins să contăm pe forțele proprii, dar așteptăm să fim tratați ca cetățeni ai Moldovei cu drepturi depline, pentru că tare des ne simțim în pielea unor copii neiubiți, adoptivi. Nu suntem nici noi cheie de biserică și sigur că ne doare divizarea aceasta între moldovenii rămași în țară și moldovenii plecați de acasă. Mai cu seamă aceasta s-a observat acum când s-a propus să plătim și noi polițele și s-au început comentariile negative în adresa celor plecați și asta, într-un fel, ne doare.”

Europa Liberă: Aici, la Chișinău, se vorbește că s-ar fi produs o ruptură între cei rămași acasă și cei plecați în străinătate. De ce să nu se înțeleagă unii pe alții în aceste momente de grea încercare?

Lilia Nuța Baluțel: „Tot timpul a fost așa, un fel de negativism, însă acum, de când diaspora a început să revină acasă, a apărut mai vizibil această ruptură, atitudinea celor de acasă față de noi. Acum, noi suntem tratați ca acei care au adus boala în țară și asta doare, fiindcă nu suntem noi vinovați, așa au fost circumstanțele. Când îi este greu, omul tot timpul fuge acolo unde se simte în siguranță, adică acasă.”

Europa Liberă: Au rămas zile numărate până la sărbătorile de Paști. Cum vei sărbători în acest an acolo, la Moscova, aceste mari sărbători creștine?

Lilia Nuța Baluțel: „La fel cum serbez și Revelionul când n-am posibilitate de a pleca acasă – voi aranja masa, voi instala laptopul la un colț de masă, voi aprinde Skype-ul și-mi voi suna copiii – pe cei din Olanda și pe cei de la Chișinău, îmi voi chema și nepoțeii, că-i am trei la număr, și vom sta virtual la masa de sărbătoare, vom ciocni ouăle roșii și ne vom lăuda fiecare cu cozonacul și pasca sa. Paștele din anul acesta cam toți îl vor serba în acest mod, fiindcă sunt în carantină, în autoizolare. Să ne ajute Dumnezeu să treacă mai repede nevoia asta care s-a abătut peste întreaga lume și să revenim la viața noastră normală. Presupun că această încercare ne va schimba din punct de vedere spiritual, altfel vom privi la viață și la cei care sunt în preajma noastră. Sănătate și rezistență doresc la toată lumea, în special moldovenilor care sunt acum în Moldova.”

Europa Liberă: Și dacă ai zis că ai 12 ani de când muncești acolo, în Federația Rusă, îți dorești acum să te întorci pentru totdeauna acasă?

Lilia Nuța Baluțel: „Da, foarte mult îmi doresc, numai dacă îmi găsesc un loc de muncă. Dorința mea cea mai mare de peste 12 ani de zile de când sunt peste hotare este să vin la casa mea, la copii, la nepoți. Deocamdată asta-i unica dorință, fiindcă am plecat de nevoie, nu de bunăvoie, așa au fost timpurile...”

XS
SM
MD
LG