Linkuri accesibilitate

PAS pune în dezbatere publică reglementarea prețului pentru carburanți


Miercuri au loc consultările publice, inițiate de PAS, pentru revizuirea legi care reglementează stabilirea prețurilor la produsele petroliere. Legea este nouă, a intrat în vigoare la 1 iulie, dar are o serie de ambiguități care par să fi provocat un deficit de combustibili pe piață, dar și o dispută despre cum pot funcționa, cu profit, operatorii de pe piața de carburanți.

În ciuda numeroaselor critici aduse noii legi, Agenția pentru Reglementare în Energetică a fost obligată să elaboreze o metodologie, prin intermediul căreia de două ori pe lună urmează să revizuiască prețurile maxime. Noile reguli de joc au generat în ultimele zile, în special, deficit de motorină, iar unii experți au sugerat că petroliștii ar forța nota, în încercarea a boicota aplicarea legii. Aceste speculații au fost alimentate și de poziția Agenției pentru Reglementare în Energetică (pe scurt ANRE) care anunța într-un comunicat că în ultimele zile „unii operatori au introdus în țară cantități semnificative de motorină, dar refuză să o vândă”.

Ex-deputatul independent Alexandru Oleinic, autor al actualei legi, spune că tot ce se întâmplă azi pe piață, din punctul lui de vedere, e o încercare a operatorilor de a opri transparentizarea domeniului.

XS
SM
MD
LG