Linkuri accesibilitate

Limitele expertizei românești din dreapta Prutului cu privire la realitățile politice și sociale din R. Moldova (Ileana Racheru/Cotidianul)


Experții lui Saakașvili la Chișinău? (Vl. Bordeianu/Noi.md).

Republica Moldova, o mare necunoscută în România – așa este intitulat editorialul semnat de Ileana Racheru, publicat de Cotidianul. Asta în pofida faptului că Republica Moldova este principalul partener strategic al României și cel mai important recipient al ajutorului financiar pe care Bucureștiul în acordă unui alt stat, scrie autoarea. „Ultima criza politică de la Chișinău a scos din nou în evidență limitele expertizei românești din dreapta Prutului cu privire la realitățile politice și sociale din Republica Moldova”, afirmă Racheru. Cei care au încercat să explice că „monstruoasa coaliție” ACUM-PSRM era unica cale de salvare atât a taberei pro-europene cât și a celei pro-ruse, dar și pentru eliberarea Republicii Moldova din captivitatea creată de sistemul construit de oligarhul Plahotniuc, au fost acuzați de partizanat pro-rus sau de lipsa unei cunoașteri reale a modului în care Rusia operează în Republica Moldova, se scrie în material. Actualmente, opinează autoarea, reacțiile forțelor politice de la București cu privire la chestiuni vitale pentru Republica Moldova lipsesc sau conțin erori grave.

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:53 0:00
Link direct

Ziarul de Gardă scrie că la cinci ani de la inaugurare, strada pietonală Eugen Doga este plină de gropi. Deşi primarul de atunci al capitalei, Dorin Chirtoacă, a dat asigurări că pavajul va rezista intact cel puţin 100 de ani, acesta s-a deteriorat pe unele porţiuni. Totodată, această stradă care ar trebui să fie accesibilă doar pentru pietoni, zilnic, se transformă în parcare pentru zeci de mașini.

Dezbaterea din Parlamentul European pe marginea situației de la Chișinău este importantă pentru că scoate, astfel, Republica Moldova din izolare, a subliniat analistul politic, Vlad Țurcanu, transmite Radio Chișinău. El a remarcat că discuția a avut loc, inclusiv, pentru ca diverse grupuri din Legislativul European să poată să înțeleagă în ce punct se află în prezent Republica Moldova și de ce trebuie ajutată, în contextul existenței unor rețineri legate de prezența la guvernare a Partidului Socialiștilor. „Ideea principală în cadrul acestor dezbateri de la Parlamentul European este că Republica Moldova își revine din starea critică în care a fost trimisă de Partidul Democrat și că are șanse să se recupereze. Pentru a se stabiliza, are nevoie de ajutor, inclusiv financiar, iar pentru a fi ajutată, trebuie să probeze permanent faptul că rămâne angajată pe vectorul european, că nu deviază la prima criză politică de la Chișinău, că, de exemplu, socialiștii care susțin acest Guvern nu ar putea, la un moment dat, să își revadă atitudinea și să reînnoade șirul lor de argumente anti-europene”, a declarat Vlad Țurcanu.

Eurodeputatul francez Thierry Mariani consideră că „Moldova nu a ales Europa”, scrie Adevărul Moldova. În opinia sa, Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, pe care politicianul le numeşte „două clanuri”, au decis să se alieze ca să lichideze „un al treilea clan”, cel al lui Vlad Plahotniuc. Politicianul francez a mai menţionat că este de acord cu opinia eurodeputatului român Traian Băsescu, care a subliniat că UE trebuie să ofere perspectivă europeană Republicii Moldova. „Moldova nu este în Europa, dar toţi moldovenii care vor să o facă pot să vină în Europa, pentru că vecinul său istoric a fost foarte generos cu paşapoarte româneşti”, a afirmat Mariani.

Viitorul procuror general se plimbă astăzi pe străzile Chișinăului, a declarat socialistul Vasile Bolea, pentru NTV-Moldova. „El poate fi un procuror care lucrează în prezent în acest sistem. El poate fi un fost procuror, dar, după cum știm, nu există foști. Poate că această persoană a plecat din funcție din anumite motive sau împrejurări. Avem nevoie de oameni care sunt gata să-și dedice viitorul, poate un an - doi - trei, pentru a reforma sistemul", a spus Vasile Bolea.

Apariția unui nou proiect politic pe flancul stâng este de neoprit, consideră analistul politic Zurab Todua, relatează Noi.md. Astfel el a comentat informația, potrivit căreia fostul ideolog al Partidului Comuniștilor, Mark Tkaciuc, și fostul secretar executiv al PCRM, Iurie Muntean, creează un partid nou. Totodată, cercurile apropiate de Partidul Socialiștilor s-au arătat reci față de apariția eventualilor concurenți, iar comentatorul politic Boris Șapovalov care îl susține pe Președintele Dodon și pe socialiști a scris că noul partid va slăbi pozițiile „singurului partid pro-rus – PSRM”.

Tot pe portalul Noi.md, a fost publicată o analiză semnată de Vladislav Bordeianu despre „chemarea” lui Saakașvili. Ex-președintele Georgiei și ex-guvernatorul regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, nu intenționează să vină în Moldova pentru a ajuta guvernul Sandu în promovarea reformelor, cel puțin deocamdată, se menționează în material. Însă experții din echipa lui Saakașvili ar putea sosi la Chișinău în acest scop – dacă autoritățile moldovene vor găsi bani pentru achitarea serviciilor lor, scrie Bordeianu. În opinia autorului, pentru remunerarea consultanților-reformatori din Occident s-au cheltuit sute de milioane de dolari și e timpul să începem a trăi cu mintea proprie.

Portalul de expresie rusă NewsMaker a căpătat o înregistrare video a conversației din închisoarea de la Cricova, în care bloggerul Veaceslav Balacci discuta cu Ion Druță și Ion Șoltoianu, condamnați pentru omor. La întrebarea persistentă „de la cine a venit” bloggerul, adresată de Șoltoianu, NewsMaker scrie că Balacci ar fi răspuns „din partea lui Plahotniuc”. În același timp, ambii prizonieri, judecând după imaginile video, nu știau nimic despre vizita lui Balacci, deși trebuiau să-și dea acordul pentru interviu în prealabil. Balacci susține că a solicitat un interviu în conformitate cu toate normele legii și, de asemenea, că știa despre scurgerea acestui video, care „a fost furnizat de agentul serviciilor ruse Renato Usatii”.

XS
SM
MD
LG