Linkuri accesibilitate

„Liviu Dragnea a transformat alegerile din 26 mai într-un scrutin despre el” (Ioana Ene Dogioiu/ziare.com)


Ucraina a fost trădată la Consiliul Europei (Iulian Chifu/Adevărul).

Ucraina a fost trădată la Consiliul Europei, scrie Iulian Chifu pe blogurile Adevărul. Trădată de decizia determinată de Franţa şi Germania ca Rusia să revină în Consiliu cu drept de vot și drepturi depline. Motivația celor două state influente a fost că varianta părăsirii cu totul de către Rusia a Consiliului Europei ar fi pus mai multe probleme. Gruparea care susține poziția exprimată de Franța și Germania „optează pentru securitatea prin interdependenţă […], deci e mai bine să îi ai la masă pe nepotriviţii şi obraznicii din sistem, abordând cele mai dure şi neplăcute teme, decât să nu fie prezenţi şi să vorbeşti singur pe aceste teme şi fără nici o pârghie”.

Franța a replicat dur: dacă Turcia este încă în Consiliul Europei, cu drept de vot și drepturi depline, de ce ar trebui exclusă Rusia? De altfel, au mai spus „apărătorii Rusiei”, „nu se revine la business as usual, la normal, la situaţia dinainte prin acest pas, doar se crează spaţiul de discuţie şi sancţiuni, se menţine presiunea asupra Rusiei. Aceiaşi susţin că ridicarea sancţiunilor nu este pe masă, la această oră”.

Dezbaterea s-a purtat cu înfocare. Statele baltice, central și est-europene au fost aproape vexate de faptul că nu se ține seama de temerile lor, de problemele lor cu Rusia. „Pe de altă parte, votul dă un mesaj incorect şi de susţinere nemeritată lui Vladimir Putin”. România, mai scrie Chifu, nu a fost nevoită se exprime nici pro, nici contra. În schimb, dacă se va pune la un moment dat în disucție ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei după anexarea Crimeii, Bucureștiul va fi obligat să fie consecvent cu pozițiile exprimate anterior: „Aici e o linie roşie pe care ţara noastră nu trebuie să o abandoneze. Asta mai ales că am fost în postura să spunem deja partenerilor germani şi francezi, mai împăciuitori şi care caută cooperarea Rusiei cu orice preţ, că am avut dreptate atunci când episodul Georgia din august 2008 s-a repetat în Crimeea, în februarie 2014”.

Presa e aproape panicată de stratagemele pe care le-ar mai pregăti Liviu Dragnea în folos propriu. „Liviu Dragnea a transformat alegerile din 26 mai într-un scrutin despre el, în ultima șansă de a scăpa cu orice preț”, scrie Ioana Ene Dogioiu pe ziare.com. Pesediștii repetă că duminică seara, după anunțarea rezultatelor, Dragnea își va anunța candidatura la alegerile prezidențiale. Jurnalista crede că este planul […] unui „om disperat si terifiat”: speră că judecătorii nu vor îndrăzni să condamne un candidat la prezidențiale. „Dar pentru a face mișcarea aceasta are nevoie de un scor cu 3 în față al PSD și de invalidarea referendumului. Le poate obține numai în condiţiile unui absenteism major de la vot”.

Site-ul republica.ro rezumă declarațiile făcute la televiziune de Cristian Tudor Popescu. Acesta e convins că Dragnea se va anunța drept candidat: mizează pe un rezultat de peste 30 la sută al PSD, cu ajutorul Autorității Electorale Permanente „care a demonstrat cât de devotată îi este, atunci când a încercat, în ultima clipă, să mărească cvorumul pentru referendum și să îl împiedice pe Klaus Iohannis să facă campanie pentru referendum”. Contează de asemenea pe sprijinul ministrului de interne Carmen Dan, care pe lângă acțiunile din 10 august anul trecut, nu s-a sfiit să ridice 11 oameni care protestau pașnic împotriva PSD la Topoloveni și să „paroleze” intrarea în orașul Târgoviște pe timpul mitingului lui Dragnea.

XS
SM
MD
LG