Linkuri accesibilitate

Liviu Dragnea are aerul unui om disperat și, de aceea, periculos (Andreea Pora/„22”


Ziare de la București
Ziare de la București

Rezoluția de retragere a trupelor rusești din Transnistria (Iulian Chifu/Adevărul).

Rezoluția de retragere a trupelor rusești din Transnistria adoptată de Organizația Națiunilor Unite reprezintă nu neapărat documentul care îi va și scoate pe ruși de acolo, ci o formă de expunere publică a Rusiei, asupra căreia va începe „un anumit tip de presiune”, arată Iulian Chifu în articolul apărut pe blogurile Adevărul.

Rezoluția are mare importanță pentru Republica Moldova, mai spune analistul, pentru că se readuce în discuție la nivel internațional chestiunea Transnistriei. A însemnat mult și pe cine s-a sprijinit Moldova când a înaintat solicitarea la ONU: pe Ucraina și pe România. „E un semn extrem de important şi marchează hotărârea tuturor statelor din regiune, cele afectate, privind această prezenţa a trupelor şi armamentelor în coasta Ucrainei şi la 150 km de Prut”.

Ucraina deja a anunțat că a creat un coridor de retragere, așadar Moscova nu mai poate invoca motivul că nu are pe unde trece. Moldova a încasat însă o palmă usturătoare cu prilejul adoptării rezoluției. Reprezentantul Rusiei a putut folosi ca argument al votului „împotrivă” poziţia divergentă a Preşedintelui Igor Dodon pe această temă. Republica Moldova însăşi, în întregime, nu are așadar o abordare comună, a spus el.

În aceeași secțiune de bloguri de la Adevărul, Lulea Marius Dorin se ocupă de reacțiile la anularea în instanță a alegerilor de primar pentru Chișinău. Deși îl vede susținut conjunctural pe Andrei Năstase, admite că ceea ce se întâmplă poate fi și de bine: popularitatea lui Năstase crește de la sine, fără să fie nevoit să-și exercite complicatul mandat de edil al Chișinăului. Cel mai mult au pierdut socialiștii. În sondaje, „voturile antisistem nu se mai duc spre socialişti, ci încep de câteva zile să se scurgă spre Andrei Năstase şi Maia Sandu”. Ca atare, poate fi un context favorabil și pentru unioniști, consideră Lulea Marius Dorin.

De vineri, Liviu Dragnea are aerul unui om prăbușit, dar și disperat, și de aceea periculos. Așa îl vede Andreea Pora, în articolul din revista 22. Condamnarea lui la închisoare cu executare, fie și în primă instanță, pentru abuz în serviciu, îl pune sub riscul de a fi părăsit de pesediști, așa cum pe Ceaușescu l-au părăsit la o adică „slugile din Comitetul Central și din Securitate”. Mai are totuși susținători, dintre cei care, ca și el, au nevoie ca de aer să fie schimbate până la capăt codurile penale, în favoarea penalilor. Pentru ei, ceasul ticăie implacabil, însă, scrie Pora, „ticăie (și)pentru noi toți, pentru că banda Marelui Disperat chiar va zdrobi totul în cale înainte să dispară”. Deocamdată, Liviu Dragnea, liderul Partidului Social-Democrat și președinte al Camerei Deputaților, și-a propus să distrugă într-o lună „statul paralel”. Parlamentul nu-i mai convine, se mișcă prea încet. Dragnea va acționa prin ordonanțe de urgență și asumarea răspunderii. Președinția și opoziția îi întorc tot timpul legile dorite din drum trimițându-le fie la Curtea Constituțională, fie înapoi în Parlament. „Dacă ar putea, ar evacua opoziția din Parlament, pe președinte de la Cotroceni, ar scrie, vota și promulga el legile. Dar nu se poate. Încă”. Pora îi citează pe colegii de la G4media cu informația că eventuala ordonanță de urgență folositoare penalilor, și lui Dragnea pe primul loc, va fi însoțită și de o alta pentru modificarea procedurii de numire a șefilor serviciilor secrete, astfel încât numirile să ajungă în mâna lui.

XS
SM
MD
LG