Linkuri accesibilitate

Liviu Dragnea, sau hybris în democratură


Liviu Dragnea cu al său castravete
Liviu Dragnea cu al său castravete

Ce face liderul PSD, prin chemare la violență și nesupunere colectivă, se numește „Instigare publică” (Art. 368) și se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani.

Șeful PSD-ului Liviu Dragnea aruncase vineri mulțimii aduse să-l aplaude la Craiova: - „Mi-aţi spus: „Liviule, dacă te arestează, venim şi te scoatem”. Sper să nu ajungem acolo”!

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Bruxelles)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Sigur că nimeni n-o să vină să-l scoată, spărgând închisoarea sau arestul și răzvrătindu-se împotriva forțelor de ordine... pentru Dragnea. Ce face el însă, chemând la violență și nesupunere colectivă, se numește „Instigare publică” (Art. 368) și se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Dacă fapta prevăzută este săvârşită de un funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat (adică președintele Camerei Deputațiior, Liviu Dragnea), pedeapsa este închisoarea de la unu la cinci ani.

Dragnea însă își permite, de la tribuna funcției sale, să invite populația la revoltă pentru a-l apăra. Iar el crede că asta ar fi posibil, în viața reală, dincolo de fantasmele sale. Această aroganță a lui Dragnea e revelatoare pentru starea de spirit pe care grecii antici o numeau hybris.

Hybris este pedeapsa cea mai mare și cel mai mare blestem pentru oamenii puternici și imprudenți. Hybris este incapacitatea celui atotputernic de a-si imagina sfârșitul. Hybris e o osândă divină anticipată.

Œdip, de pildă, e atins de hybris… cînd cade, nu găsește nimic mai bun ca pedeapsă deznădăjduită pentru sine decât să-și scoată ochii… cum de nu văzuse la vreme?!… Hector are și el hybris. Ahile e bolnav de hybris.

E vorba de un handicap mental și afectiv, o stare de spirit ca o beție arogantă permanentă care îi face pe trufași să nu-și imagineze o secundă ca ei ar putea sa cadă. Omul atins de hybris e dincolo de prudență și aroganță, el se crede nemuritor.

Hybris este, însă, în realitate, o forma de lipsă de inteligență strategică. O absență de viclenie si de instinctiv de conservare.

Viclenii curteni uneltitori știu să identifice stăpânul cu hybris si se feresc de el. Omul cu hybris e imprudent, nu-și pune din timp familia la adăpost. Omul cu hybris nu are un plan B de scăpare in caz de catastrofă. Omul cu hybris e periculos, e nociv pentru cei din jur, pentru că atunci când cade ii trage pe toți in jos după el.

Când cade, el doar se zbate nedemn și indignat, cum spune un proverb croat, ca o găină decapitată.

Am pomenit de Croația, pentru că și acolo un politician atins de hybris a transformat, ani de zile, țara în bancomatul său personal, ca recent el să fie condamnat în apel la șase ani închisoare pentru corupție: Ivo Sanader, fostul premier și fostul șef al partidului dreptei naționaliste HDZ.

Se adeverește astfel un lucru: corupția nu are ideologie. În Croația un partid autoproclamat de dreapta și pro-european, în România un partid

O rețea de corupție generalizată și mașinăria statului transformată în bancomat ...

auto-proclamat de stânga și eurosceptic - rezultatul a fost același: o rețea de corupție generalizată și mașinăria statului transformată în bancomat. De aici, sloganele ideologice ale respectivelor partide nu acopereau, din inerție, decât mașinăria minciunii și algoritmii stoarcerii banilor, a cât mai mulți bani, cât mai repede.

La fel, Dragnea a reușit să cumpere și să corupă în întregime totalitatea structurii Teleormanului, pe care l-a condus ca un don al Mafiei, deoarece corupţia autentică nu este haotică, ea implică un cod inflexibil, cu tarife cunoscute şi servicii cuantificabile. De aici şi obsesia nababilor ca el cu cinstea şi cu credinţa.

Cu toţii se mândresc cu fervoarea lor religioasă şi cu cinstea lor clanică, de taină, fără de care corupţia n‑ar putea funcţiona, pentru că, dacă nu ai încredere în corupt, atunci mai bine te întorci totuşi către stat.

Dar care stat? Un stat care ia de la cei cu câștiguri mici și care transferă

România nu e nici o democrație, nici o dictatură, este o democratură...

întreaga povară fiscală angajatului, sporindu-i taxele. Așa că, deși el și clanul lui funcționează ca niște baroni bandiți capitaliști, Dragnea și ai lui au distrus piața liberă, făcând din România un monstru hibrid. România nu e nici o democrație, nici o dictatură, este o democratură, termen nou creat, o democratură condusă de oameni suferind de hybris.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG