Linkuri accesibilitate

Livrarea vaccinurilor anti Covid-19 prin platforma COVAX ar fi fost din nou amânată (președinta Maia Sandu)


Sosirea primelor vaccinuri anti Covid-19 în R. Moldova, prin platforma COVAX sau din donația promisă de România, este întârziată de starea sistemului sanitar din R. Moldova care nu ar corespunde criteriilor de calitate puse de firmelor producătoare. Este și motivul, a declarat joi președinta Maia Sandu la ProTV, pentru care și platforma COVAX ar fi amînat data la care urmează să livreze primele vaccinuri.

Acesta [starea sistemului sanitar din R. Moldova] este un element care tergiversează nu doar donația care vine din România, dar și COVAX, pentru că am fost informați de către OMS că o să primim prima tranșă din COVAX la mijlocul lui februarie, după care la sfârșitul lui februarie și acum două zile am fost informați că nu este gată să ofere Moldovei donația”, a spus președinta Maia Sandu. Reticiența producătorilor farmaceutici s-ar explica prin faptul că la rândul lor vor să se asigure că vaccinurile sunt stocate și administrate in condiții optime, ca să nu fie pasibile să „plătească despăgubiri”.

Ucraina a primit săptămâna aceasta primele 500 de mii de vaccinuri AstraZeneca, cumpărate direct de la producătorul din India. Sunt vaccinurile care ar urma să reprezinte și grosul livrărilor către R. Moldova prin platforma COVAX. Iar miercuri, Ghana a devenit prima țară care a primit vaccinuri anti-COVID-19 prin programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG