Linkuri accesibilitate

Londra afirmă că ofensiva Rusiei în Donbas „a pierdut din elan”


Tehnică militară rusească distrusă
în timpul unei noi încercări de traversare a râului Severski Doneț, 12 mai 2022
Tehnică militară rusească distrusă în timpul unei noi încercări de traversare a râului Severski Doneț, 12 mai 2022

Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei „și-a pierdut avântul și este mult întârziată”, au declarat serviciile de informații militare britanice, pe 15 mai.

Rusia a suferit probabil pierderi de o treime din forțele combatante pe care le-a angajat în februarie, susține ministerul britanic al apărării, în ultimul său buletin informativ.

După ce nu a reușit să captureze Kievul, Rusia și-a îndreptat atenția spre regiunile Luhansk și Donețk, dar în ciuda unor progrese inițiale la scară mică, Moscova nu a reușit să obțină câștiguri teritoriale substanțiale în ultima lună, iar nivelul pierderilor a rămas să fie unul ridicat. Forțele rusești sunt din ce în ce mai constrânse de degradarea capabilităților, de moralul în scăzut și de eficacitatea redusă în luptă, potrivit ministerului britanic.

„Multe dintre aceste resurse nu pot fi înlocuite sau reconstituite rapid, ceea ce, probabil, va continua să fie un obstacol pentru operațiunile rusești în Ucraina”, mai arată sursa citată.

Ministerul de la Londra spune că, în condițiile actuale, este puțin probabil ca Rusia să își accelereze dramatic ritmul de avansare în următoarele 30 de zile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG