Linkuri accesibilitate

George Banu: „În Basarabia, teatrul este încă o armă pentru a apăra cultura română”


Gheorghe Banu, Teatrul maghiar de stat din Cluj, 29 noiembrie 2019
Gheorghe Banu, Teatrul maghiar de stat din Cluj, 29 noiembrie 2019

Lucian Ștefănescu a stat de vorbă cu teatrologul George Banu în aeroportul de la München, unde au ajuns amândoi de la Cluj după terminarea Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa (19-30 noiembrie 2019).

Una din întrebările la care a răspuns George Banu a fost „aveți idee cum se face teatru în Republica Moldova, la Chișinău?”

George Banu: „E un loc extraordinar! E un loc extraordinar, unde teatrul continuă să fie o formă de disidență contra culturii ruse, contra...”

Europa Liberă: Dar de ce trebuie „contra culturii ruse”?

George Banu: „Pentru că politica oficială e politică de rusificare a Moldovei, e politică de rusificare, e politică de impunere a...”

Europa Liberă: Dar sunt două lucruri diferite, politica n-are de-a face nimic.... tocmai ați spus că teatrul rusesc era foarte bun...

George Banu: „Teatrul rusesc era foarte bun, dar aici e vorba de politica guvernanților din Basarabia. Mie mi-a povestit cineva și acum îmi aduc aminte că în anii ‘80, când româna era aproape interzisă în Basarabia, oamenii duminica dimineață deschideau ferestrele și puneau radio tare în română. Deci, acolo e și o luptă lingvistică, și trupele, oamenii de teatru din Basarabia sunt extrem de activi, dar sunt și iubiți în România. Au fost prezenți la Sibiu, au fost prezenți la Craiova, au fost prezenți la FNT. Și un regizor important ca Alexandru Visarion a făcut un spectacol splendid cu „D’ale carnavalului” la Chișinău, și după aceea sunt alți regizori basarabeni ca [Mihai] Fusu, care nu mai e nici el tânăr, doar că e deschis spre Occident... În Basarabia, teatrul este încă o armă pentru a apăra cultura română.”

Interviul integral poate fi citit aici.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG