Linkuri accesibilitate

„Lukașenka confundă soarta sa, cu soarta țării” (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

Contestat în ţară şi izolat pe plan extern, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenka a lăsat deoparte neînţelegerile cu omologul său Vladimir Putin şi încearcă să obţină sprijinul său prin acuzaţii la adresa NATO, scrie ediția de Chișinău a ziarului Adevărul.md. Lituania avertizează că un eventual ajutor militar al Moscovei pentru actuala putere de la Minsk ar însemna de fapt o invazie, continua publicația Într-un alt articol, aceasta îl citează pe fostul consilier al lui Vladimir Putin, expertul economist Andrei Ilarionov, care consideră că liderul de la Minsk are şansa să nu repete soarta fostului conducător al Libiei, Muammar Gaddafi, şi a fostului dictator român, Nicolae Ceauşescu, dacă va lua o decizie raţională şi va pleca acum de la putere.

La șapte zile după alegerile prezidențiale, valul protestatar nu scade, ci crește, se extinde, făcându-l pe Lukașenka să tremure pentru soarta sa, pe care o confundă cu soarta țării, scrie Nicolae Negru în ziarulnational.md. Potrivit lui, Lukașenka îi sperie pe cetățenii belaruși cu tancurile și avioanele NATO și, de frică, uitând că este președintele unui stat suveran și independent, îi telefonează tot mai des lui Putin, care îi „încurajează” spaima și îi promite ajutor militar. Împotriva cui? Împotriva poporului belarus, concnhide autorul.

Comentând protestele agricultorilor moldoveni, Negru scrie că ajutorul oferit de stat nu îi salvează de la faliment, fiind simbolic, o spălare pe mâini a socialiștilor și democraților aflați la putere. În acest context, crede el, nu este clar deloc despre ce discută PSRM, PD, PAS și PPDA și cum se vor termina întâlnirile lor. “În mod evident, opoziția a fost dusă de nas, atrasă în niște discuții care nu se vor termina degrabă, a căror urgență puterea și opoziția o înțeleg în mod diferit, ”este concluzia lui Negru.

O știre de pe realitatea.md arată: După Rusia, și China anunță lansarea unui vaccin împotriva COVID0-19. Este acum în faza a III-a de testare. Chinezii spun că el ar putea fi „produs în masă într-o perioadă scurtă de timp şi că este „rapid şi uşor de preparat”, mai arată știrea.

Unimedia.info anunță că președintele Igor Dodon i-a oferit pază de stat procurorului general Alexandr Stoianoglo. Informația a fost confirmată atât de Serviciul Protecție și Pază de Stat, cât și de Procuratura Generală. Și în timp ce Stoianoglo spune că nu a solicitat pază, Igor Dodon ar fi spus pentru Unimedia că protecția și paza lui Stoianoglo ar fi fost decisă „în urma mai multor informații venite pe canale operative din partea celor de la SIS și Poliție”.

XS
SM
MD
LG