Linkuri accesibilitate

Lukașenka la Soci, pentru discuții cruciale cu președintele rus Vladimir Putin


Președintele belarus Alexandr Lukașenka primit la Soci de guvernatorul regiunii Krasnodar, 14 septembrie 2020.

Președintele belarus Alexandr Lukașenka se află la Soci, pentru prima sa întrevedere directă cu președintele rus Vladimir Putin, de la alegerile prezidențiale controversate din Belarus și valul de proteste pe care l-a provocat. Până în acest moment, remarcă observatorii politici, Moscova l-a susținut cel puțin prin declarații pe Lukașenka dar relațiile dintre cele două țări au trecut și prin faze tensionate, când președintele belarus a acuzat Rusia că ar încerca să ignore independența țării sale sau interesele ei strategice.

Potrivit comunicatului de la Kremlin, discuțiile de luni se vor concentra pe „aspecte cheie vizând extinderea cooperării strategice dintre Rusia și Belarus și viitorul alianței dintre cele două țări”. În comunicat se vorbește și despre proiecte majore, în toate domeniile, care ar urma să „adâncească procesul de integrare în cadrul Uniunii de State”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov precizase că discuțiile se vor concentra asupra cooperării în domeniul energetic. Belarus depinde în intregime de livrările de țiței și gaze rusești, la prețuri preferențiale.

Pe de altă parte, duminică, Ministerul rus al Apărării anunța că va trimite o divizie de parașutiști la manevre comune cu forțele belaruse, în vestul Belarus.

„Marșul eroilor” - zeci de mii continuă să protesteze la Minsk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:37 0:00

De la izbucnirea protestelor din Belarus, după alegerile prezidențiale contestate din 9 august - câștigate potrivit rezultatelor oficiale de Alexander Lukașenka - președintele Putin a apelat atât la regimul de la Minsk cât și la opoziția belarusă să găsească o soluție politică. Dar a și avertizat că ar putea oferi asistență militară regimului, dacă „forțe extremiste vor depăși limitele acceptabile și vor trece la acte de vandalism”. Totodată a susținut că până acum Rusia ar fi dat dovadă de multă mai multă reținere decât alți actori politici internaționali, cum ar fi „țările europene sau America”. Putin a reamintit că Moscova nu poate fi indiferentă la ce se întâmplă în Belarus, ținând cont de relațiile strânse economice, culturale și lingvistice dintre cele două țări.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG