Linkuri accesibilitate

Lukașenka s-a întâlnit cu membri ai opoziției, deținuți într-o închisoare din Minsk


Sîmbăta, tradțional, este ziua protestului femeilor împotriva alegerilor prezidențiale, Minsk, 10 octombrie 2020

Mediile de stat din Belarus au relatat sâmbătă despre vizita lui Aleksandr Lukaşenka la o închisoarea a KGB-ului din Minsk unde s-a întâlnit cu mai mulţi lideri ai opoziţiei deţinuţi acolo, tema principală a discuţiei fiind o posibilă reformă constituţională.

Uniunea Europeană și Statele Unite nu recunosc legitimitatea ultimelor alegeri prezidențiale, din 9 august, câștigate -potrivit rezultatelor oficiale – de Lukașenka. Alegeri care au provocat și un val neîntrerupt de proteste în Belarus.

Mediile de stat au publicat sâmbătă și o fotografie de la întâlnirea lui Lukașenka cu opozanții arestați. Între alții apare bancherul Viktor Babariko, opozantul considerat cel mai serios contracandidat al lui Lukașenka înainte să-i fie interzisă participarea la alegerile din august şi să fie arestat cu fiul său. Pe fotografie mai apare și avocata Lilia Vlasova, membră a Consiliului de Coordonare a opoziţiei, arestată în luna august.

„Constituţia nu poate fi scrisă în stradă'', a spus Lukaşenko, potrivit agenţiei Belta. Nu au fost oferite alte detalii despre această discuţie.

Lidera actuală a opoziției din Belarus și contracandidată în alegerile din 9 august, Svetlana Țihanovskaia a remarcat faptul că prin vizita de sâmbătă la închisoarea KGB -ului, Lukașenka recunoaște pentru primata dată, în public, că există deținuți politici în Belarus. Refugiată în Lituania imediat după izbucnirea protestelor, Țihanovskaia a primit sâmbătă și pentru prima dată în ultimele patru luni permisiunea să vorbească la telefon cu soţul ei, Serghei Țihanovski, aflat din luna mai în detenţie pentru organizarea unor manifestaţii ale opoziţiei.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG