Linkuri accesibilitate

Lukashenka se va întâlni cu Putin pe tema dezacordurilor asupra tarifele pe petrolul rusesc


Vladimir Putin și Aliaksandr Lukashenka
Vladimir Putin și Aliaksandr Lukashenka

Președintele din Belarus, Aliaksandr Lukashenka, se va întâlni săptămâna aceasta cu președintele rus, Vladimir Putin, pentru a discuta dezacordurile în legătură cu tarifele pe care sa le plătească Minskul pentru petrolul rusesc.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat pe 4 februarie că cei doi șefi de stat se vor întâlni la Moscova în trei zile.
Întâlnirea are loc într-un moment crucial în relațiile dintre cele două țări.
Lukashenka a acuzat Moscova că a presat țara pentru a fuziona cu Rusia, lucru pe care liderul din Belarus a promis că nu se va întâmpla.
La 1 februarie, secretarul de stat american , Mike Pompeo, a purtat discuții cu Lukashenka la Minsk și înaltul diplomat american a spus că Washingtonul caută legături mai strânse cu Minskul, deși Belarusul nu trebuie să aleagă între cele două superputeri.
Moscova și Minskul au semnat un acord în 1999 pentru a forma un stat unificat, dar nu au fost înregistrate progrese în cele două decenii următoare. Întâlnirile dintre Lukashenka și Putin anul trecut nu au reușit să reunească cele două părți, întrucât președintele belarus a menționat că a căutat doar condiții „egale”.
Kremlinul susține că Minskul ar trebui să accepte o integrare economică mai mare dacă vrea să continue să primească resurse energetice la prețurile interne ale Rusiei.
Mike Pompeo a spus la Minsk că producătorii de energie din SUA sunt gata să livreze 100 la sută din petrolul de care are nevoie această țară la prețuri competitive.

XS
SM
MD
LG